Metanolovou kauzu jsme nezanedbali, tvrdí šéf ÚOOZ Šlachta

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta dnes odmítl, že by jeho detektivové zanedbali takzvanou metanolovou kauzu, při níž přišlo o život 48 lidí. V prohlášení na webu tak reagoval na videonahrávku, kterou před svou sebevraždou pořídil někdejší člen ÚOOZ Stanislav Švábenský a o níž se objevily zprávy v médiích.

Bývalý elitní policista Švábenský spáchal sebevraždu loni v létě poté, co ho soudy pravomocně potrestaly šestiletým vězením za korupci. Podle verdiktu přijal 450 tisíc korun a nové auto za vynášení informací ze spisu. Svou vinu odmítal, trest považoval za mstu.

Lidové noviny uvedly, že v šestihodinovém videozáznamu popsal poměry v brněnské a zlínské expozituře ÚOOZ a poukázal na těsné vztahy policistů s podsvětím. Mimo jiné prý řekl, že už nemá sílu ani prostředky bojovat proti policejní a justiční mafii. Šlachta sdělil, že pokládá za nedůstojné vést nad nahrávkou veřejnou mediální diskusi, musí prý ale zareagovat na dvě konkrétní obvinění.

„Jednoznačně a důrazně odmítám jakékoli náznaky obvinění, že by snad náš útvar svou nečinností měl na svědomí lidské životy v takzvané kauze Metyl. Toto obvinění je absurdní a urážející. Neexistuje žádný záznam o tom, že by pan Švábenský přinesl již v roce 2010 nějaký poznatek ke kauze, kterou se mimochodem ani později nezabýval náš útvar, ale speciální tým policejního prezidia,“ uvedl Šlachta.

Švábenský přišel k ÚOOZ v září 2009, z útvaru podle Šlachty odešel na vlastní žádost k jiné policejní složce v červnu 2011. Šlachta uvedl, že Švábenský přinesl v únoru 2010 informaci, která upozorňovala na možné daňové úniky a padělání kolků na lihoviny. Věc prý již v té době ÚOOZ šetřil a neměla žádnou souvislost s pozdější kauzou Metyl, která se váže k roku 2012.

Černý obchod s lihem

První případ se totiž týkal černého obchodu s lihem a možných utajených skladů nezdaněného lihu, tedy nikoliv pančování lihu metanolem, kvůli němuž zemřela téměř padesátka lidí a řada dalších přišla o zdraví.

Šlachta zároveň odmítl i tvrzení, že Švábenský jako první poukázal na praktiky takzvaného Toflova gangu, jenž vydíral podnikatele a v němž figurovali bývalí brněnští policisté. „Neexistuje žádný záznam či svědectví o tom, že by pan Švábenský přinesl k této kauze nějaký poznatek. Nebyl ani součástí týmu, který se věcí zabýval. (…) Je třeba připomenout, že věc byla projednána u soudu a následně padly i vysoké tresty odnětí svobody,“ napsal.

Švábenského nahrávkou se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Toto plně respektujeme a osobně věřím v brzký závěr, který dá na všechny otázky jednoznačné odpovědi,“ dodal Šlachta.