Mezi nespolehlivé plátce DPH spadne i firma s dluhem půl milionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Finanční správa od října zpřísní podmínky pro nespolehlivého plátce daně z přidané hodnoty. Do kategorie nespolehlivých budou nově spadat i podnikatelé, kteří s finanční správou nekomunikují, opakovaně neplní lhůty pro povinná podání nebo dluží státu na DPH přes půl milionu korun déle než tři měsíce. Nyní musí firma dlužit celkem 10 milionů po dobu tří měsíců, aby byla mezi nespolehlivé plátce zařazena.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová zároveň informovala, že od ledna 2015 finanční správa podmínky ještě zpřísní. To by se mělo dotknout zejména společností sídlící na virtuálních adresách.

„Snažíme se tímto opatřením postihnout zejména ty plátce, kteří závažně a opakovaně porušují své povinnosti na DPH, dlouhodobě parazitují na systému, daň neodvedou, ale přitom ji chtějí neoprávněně ze státní kasy odčerpat,“ uvedl zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Dllužnou daň platí ručitel

Seznam nespolehlivých plátců funguje více než rok. V databázi by měla každá firma kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce nespolehlivý plátce neobjevilo ano. U těch pak ručí za odvedení DPH. Pokud obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící firma.

V květnu evidoval registr 62 nespolehlivých plátců, nyní jich je 139. Nejčastěji podnikají v oblasti obchodu a pronájmu či správy nemovitostí.

„Firma, která dluží finančnímu úřadu půl milionu korun a víc, by s ním komunikovat měla. Pokud bude, máme potvrzeno od ministerstva, že se nedostane na žádnou černou listinu,“ řekl v úterý České televizi Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

První nespolehlivý plátce DPH

Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

Nespolehlivý plátce daně