MF výhled nemění: ekonomika má růst o 0,2 procenta

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Ministerstvo financí počítá pro letošní rok nadále s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Pro rok 2012 úřad odhad růstu zhoršil: z lednových 1,6 procenta na 1,3 procenta. Růst hrubého domácího produktu krátkodobě negativně ovlivňují rozpočtové úspory vlády, vyplývá z nové makroekonomické predikce ministerstva. Problémem pak může být i slabá důvěra v ekonomice u spotřebitelů a ve stavebnictví.

„Určité zklidnění situace v eurozóně, k němuž došlo díky dokončení restrukturalizace řeckého dluhu a pozitivním dopadům mimořádných operací Evropské centrální banky, znamená pro českou ekonomiku ve velmi krátkém období relativně nižší rizika pro budoucí vývoj,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zároveň ale upozornil na to, že další eskalaci problémů v eurozóně s negativním dopadem do tuzemské ekonomiky vyloučit nelze.

Analytici ministerstva v prognóze uvádějí, že negativní vliv na růst HDP letos a příští rok bude mít mimo jiné rozpočtová konsolidace. „Půjde zejména o zvýšení sazeb DPH od počátku let 2012 i 2013. Obavy rovněž vyvěrají z nízké úrovně důvěry v ekonomice, nejvíce pak u spotřebitelů a ve stavebnictví,“ uvádí prognóza.

Odhady ministerstva financí

2011Odhad 2012Odhad 2013
HDP1,7 %0,2 % (0,2 %)1,3 % (1,6 %)
Inflace1,9 %3,3 % (3,2 %)2,3 % (1,5 %)

(v závorce uvedeny odhady z předchozí lednové predikce)

Inflace bude letos vysoká, postupně by měla klesat

Ministerstvo v prognóze zvýšilo pro letošní i příští rok odhad vývoje inflace. Její průměrná výše by měla být letos 3,3 procenta a v roce 2013 2,3 procenta. „Nadále předpokládáme, že v roce 2012 bude inflace přibližně ze tří čtvrtin dána administrativními opatřeními, které se skládají z dopadů nepřímých daní a ze změn regulovaných cen,“ uvádí prognóza.

Pro rok 2013 MF již počítá s růstem sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Změna DPH by mělo zvýšit inflaci příští rok podle MF o 0,7 procentního bodu.

Mzdy letos reálně klesnou, pak už by zase měly růst

„Na základě signálů z podnikové sféry a dosud známých záměrů a rozhodnutí o platech ve veřejném sektoru pro následující období očekáváme umírnění nárůstu průměrných nominálních mezd,“ upozornilo MF. V roce 2012 úřad počítá s nominálním růstem o dvě procenta, což po odečtení inflace bude znamenat pokles reálných mezd o 1,3 procenta.

Pro rok 2013 pak MF vzhledem ke zlepšující se ekonomické situaci odhaduje nominální nárůst průměrné mzdy o 2,6 procenta, což znamená reálný růst 0,3 procenta.