Miliardář Krúpa koupil od UniCredit pohledávky za dodavatele technologií do tunelu Blanka

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: ctk

Connected - Lukáš Pokrupa, Centropol
Pavol Krúpa
Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital
Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital
Pavol Krúpa
7
Fotogalerie

Finanční skupina Arca československého miliardáře Pavola Krúpy odkoupila pohledávky banky UniCredit za dodavatele technologií pro pražský tunel Blanka ČKD Praha DIZ. 

Celkem jde o tři uplatněné bankovní záruky v celkovém objemu 175 milionů korun. Městský soud v Praze převod pohledávek posvětil svým usnesením minulý pátek.

„Arca Capital Bohemia vstupuje místo UniCredit Bank do insolvenčního řízení společnosti ČKD,“ uvedla pro deník mluvčí skupiny Barbora Hanáková. Do konkurzu za ČKD Praha DIZ podnikatele Petra Speychala přihlásilo své pohledávky už více jak pět set věřitelů. O tom, jaké dluhy budou uznané, rozhodne přezkumné jednání koncem června.

Pražský městský soud prohlásil úpadek strojírenské firmy ČKD Praha DIZ loni v září. Návrhu věřitelů firmy nikdo neodporoval, sama společnost se koncem srpna k insolvenčnímu řízení připojila. ČKD Praha DIZ vedla spor s pražským magistrátem o platby za práce na tunelu Blanka, arbitrážní soud před necelými třemi týdny rozhodl, že Praha firmě požadovaných zhruba 1,7 miliardy korun zaplatit nemusí.

UniCredit patřil mezi největší věřitele firmy, pomyslnou jedničkou je ale česká pobočka ruské Expobank, která se přihlásila o pohledávku skoro za 300 milionů korun. Menší balík pohledávek drží například i Lovochemie z holdingu Agrofert, která chce po Speychalovi 44 milionů korun.