Millerova vnučka stáhla dovolání kvůli Krtečkovi. Dědicové se prý dohodli

Čínský seriál Krtek a panda.

Čínský seriál Krtek a panda. Zdroj: Foto Aha!: ara

Vnučka Zdeňka Millera Karolína
Čínský seriál Krtek a panda.
Karolína Millerová
Karolína Millerová
Karolína Millerová
6
Fotogalerie

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání proti rozhodnutí o neplatnosti licenční smlouvy, na jejímž základě poskytovala povolení k výrobě produktů s pohádkovým Krtečkem. Oznámil to Jiří Matzner, právník správkyně Milerova dědictví Mileny Fischerové. Podle jeho informací uzavřeli umělcovi dědicové ohledně rozdělení dědictví včetně práv ke Krtečkovi dohodu, jejíž obsah ale Matzner nezná.

„Karolína Milerová vzala dovolání zpět, a Nejvyšší soud proto v pátek rozhodl o zastavení řízení,“ řekl Matzner. O existenci dohody se dověděl z vyrozumění o zastavení řízení. „Dohoda dědiců znamená, že po 8,5 letech končí všechny soudní spory,“ dodal.

Milerová a její společnost Little Mole poskytovala povolení k výrobě produktů s Krtečkem na základě smlouvy, kterou se svým nemocným dědečkem uzavřela v září 2011. Soudy ale loni na základě žaloby Fischerové pravomocně rozhodly, že smlouva není platná, a že tedy Milerová ke Krtečkovi nemá licenci ani právo udílet podlicence dalším výrobcům. Obsah smlouvy totiž podle justice nebyl dostatečně určitý. Vnučka v době podpisu neznala počet a rozsah 375 licenčních kontraktů ke Krtečkovi, které byly uzavřeny dříve.

Milerová ve sporu argumentovala mimo jiné tím, že obecnou formulaci v napadené smlouvě zvolil výtvarník záměrně, protože chtěl, aby jeho vnučka licenci získala v co nejširším rozsahu.

Loňský pravomocný rozsudek se týká nejenom Krtečka, ale veškerého autorského díla zesnulého výtvarníka Milera. Vnučka podle něj nesmí dílo nijak užívat, tedy ani měnit a doplňovat. Podle správkyně dědictví dopadá verdikt i na kontrakty uzavřené ve světě, tedy i na seriál Krtek a Panda, který vznikl v koprodukci s Čínou.

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Miler zemřel v listopadu 2011 ve věku 90 let. Postava Krtka mu podle odhadu českých vydavatelů vynesla až 200 milionů korun, i dnes Milerovo dílo vydělává ročně miliony. Karolína Milerová žila v domácnosti svého dědečka od svých 14 let, kdy se přestala stýkat s matkou Barborou. Barbora Milerová se ve sporu o licenci už dříve zastala správkyně Fischerové.