Miloš Zeman ukázal vlídnou tvář. Koalice teď musí vyřešit náměstky

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Je to jisté, prezident Miloš Zeman potvrdil, že příští středu 29. ledna jmenuje kabinet sestavený ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL. A máme-li politikům věřit, příjemné byly také pohovory, které absolvovali budoucí ministři. Zeman nepeskoval ani ty kandidáty, které dříve podrobil kritice.

Vládní koalice má jiný problém: musí vyřešit nominace politických náměstků. Zatímco s lidovci se premiér Bohuslav Sobotka na křížové výměně hladce dohodl, u šéfa hnutí ANO Andreje Babiše narazil. Ten nechce náměstky z ČSSD ani KDU-ČSL vidět nejen na ministerstvu financí.

Prezidentské slyšení mile překvapilo například budoucího šéfa rezortu průmyslu Jana Mládka (ČSSD), kterého hlava státu dříve nepřímo označila za bezpečnostní riziko. „Pan prezident mi udělil pár otcovských rad,“ uvedl Mládek. Odmítl však uvést, čeho se týkaly.

Vzhledem k tomu, proč kdysi nedostal bezpečnostní prověrku, nejspíš souvisely s Mládkovým milostným životem. Pokud jde o odborné otázky, oba muži se shodují, ať se jedná o dostavbu Temelína anebo prolomení limitů těžby hnědého uhlí.

Jak je to s náměstky
Budoucí ministři už s některými aspiranty na náměstky jednají. Na obranu by mohl zamířit například Jiří Borovec, bývalý šéf Čepra, jehož doporučil Andrej Babiš. Budoucí ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) nabídl post náměstka Petru Mlsnovi, předsedovi legislativní rady vlády v demisi. Jako náměstek pro sport by na rezort mohl zamířit Petr Hulinský (ČSSD). Na ministerstvo financí chtěla ČSSD vyslat Jiřího Peřinu, radního, který ve Středočeském kraji už za exhejtmana Ratha řídil finance. To ale Babiš odmítl.

Odborné problémy probrala hlava státu i se všemi dalšími kandidáty, kteří před ním po dva uplynulé dny defilovali. Všichni odcházeli z Hradu přesvědčeni, že jejich jmenování nic nebrání. V totéž zřejmě mohou doufat sociální demokraté Lubomír Zaorálek a Jiří Dienstbier, kteří pohovor absolvují příští úterý.

Šéfy koalice přesto nejspíš čeká bouřlivý víkend. Musejí totiž vyřešit choulostivou otázku ministerských náměstků. Choulostivou zejména pro šéfa ČSSD. Především sociální demokraté budou úspěch premiéra Bohuslava Sobotky posuzovat podle toho, kolik lidí z jejich řad se mu podaří umístit v jednotlivých rezortech.

Předseda ANO Andrej Babiš mu zasadil první ránu. Na ministerstvo financí chce přivést vlastní tým bez účasti jakéhokoliv socialisty. Budoucí ministr obrany Martin Stropnický (ANO) je o něco vstřícnější, i když figuru doporučenou ČSSD by raději než v roli náměstka viděl jako poradce. Babišův postoj je zatím pevný: „Máme nabídky, ale k žádné dohodě zatím nedošlo. Nepotřebujeme dělat politické výměny a zvyklosti.“