Mimořádná schůze Sněmovny k Babišovi má být podle Fialy v úterý

Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Profimedia

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše by se měla konat v úterý, řekl novinářům v Sadové na Královéhradecku premiér Petr Fiala (ODS). Lídři pěti koaličních stran se na jejím svolání shodli v úterý. Podle Fialy je důvodů pro schůzi více, nicméně bezprostředním impulsem je e-mail, ve kterém Babiš žádal od svých spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Koalice chce schůzi uspořádat kvůli tomu, jak Babiš komentuje zahraničně-politické události, ale i bezpečnost a další záležitosti, řekl Fiala. „Bezprostředním impulsem je e-mail, který omylem poslal na nějakou jinou adresu a v plné nahotě ukazuje způsob práce a uvažování Andreje Babiše,“ vysvětlil. Babiš místo argumentů a alternativních řešeních hledá způsoby, jak soupeře dehonestovat, míní Fiala. Zájem o rodiny oponentů je něco, co do politiky nepatří, dodal.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že bývalý premiér Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech, uvedl v pondělí web Novinky.cz.

Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného.

V reakci na rozhodnutí koalice svolat mimořádné jednání pak kritizoval kabinet. „Lidé v této zemi chudnou, jsme nejhorší v EU, vláda nezvládá řídit zemi, ale zabývat se budeme jedním soukromým e-mailem. To mluví za všechno,“ sdělil Babiš ČTK.

Podněty ke svolání mimořádných schůzí podávají většinou opoziční strany, v tomto volebním období hnutí ANO, které k tomu má samo na rozdíl od SPD dostatečný počet poslanců. Vyvolávání takových schůzí koaličními stranami ale není úplně výjimečné. Podnět musí podepsat nejméně 40 poslanců, předsedkyně dolní komory pak musí schůzi svolat v termínu do deseti dnů.

VIDEO: Rozhovor e15 s Andrejem Babišem, který vznikl před loňskými prezidentskými volbami

Video placeholde
Rozhovor s Andrejem Babišem • E15