Ministerstvo školství nadělí miliardy českému výzkumu a školám

Výzkum, ilustrační snímek

Výzkum, ilustrační snímek Zdroj: ctk

Jiří Damborský, vedoucí Loschmidtových laboratoří Masarykovy univerzity v Brně
Laboratoř pro studium mezních stavů materiálů používaných v jaderných reaktorech
Laboratoř pro studium mezních stavů materiálů používaných v jaderných reaktorech
Laboratoř pro studium mezních stavů materiálů používaných v jaderných reaktorech
Laboratoř pro studium mezních stavů materiálů používaných v jaderných reaktorech
7
Fotogalerie

Ministerstvo školství se letos chystá vyhlásit z evropských dotací 20 výzev na podporu výzkumu a vzdělávání. V 18 z nich plánuje rozdělit celkem zhruba 20 miliard korun, u dvou dalších zatím není suma peněz jasná. O podporu budou moct žádat výzkumné organizace, vysoké školy i zařízení regionálního školství. Většina výzev bude navazovat na již ukončené, počítá se i s pokračováním takzvaných šablon, tedy jednodušších formulářů. Novinkou budou dotace na celoživotní vzdělávání na vysokých školách.

Největší sumu peněz z evropských dotací hodlá ministerstvo poslat vysokým školám, a to 9,27 miliardy korun. Zhruba 7,65 miliardy korun podpoří EU regionální školství a tři miliardy půjdou na výzkum a vývoj, uvedlo ministerstvo na svém webu.

V únoru chce ministerstvo vyhlásit výzvy takzvaných šablon v hodnotě šesti miliard korun. O podporu budou moct touto cestou žádat mateřské, základní i základní umělecké školy, střediska volného času i další zařízení. V prosinci budou následovat výzvy určené středním a vyšším odborným školám, které budou mít možnost získat až jednu miliardu korun.

Vysoké školy v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji se od února budou moct ucházet o peníze na rozvoj spolupráce se zahraničím, podporu handicapovaných studentů a studijních oborů, po jejichž absolventech je poptávka na trhu práce. K dispozici bude celkem 600 milionů korun z Evropského sociálního fondu.

Dotace pro tyto regiony doplní 1,6 miliardy korun na investice vysokých škol z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Úspěšné projekty budou moct za evropské peníze zaplatit modernizaci učeben, případně i výstavbu nových budov a nákup vybavení. Zřejmě od června se pak otevře druhá vlna těchto výzev, ve které ministerstvo nabídne vysokým školám celkem 2,5 miliardy korun z EU.

Tři miliardy korun z evropských peněz by mohlo jít na modernizaci výzkumných organizací a jejich vybavení. Další 1,1 miliardy korun hodlá ministerstvo poslat na rozvoj mezinárodní spolupráce vědeckých pracovišť, transfer technologií z výzkumu do průmyslu nebo popularizaci vědy.

Na podzim vyčlení ministerstvo 300 milionů korun na zahraniční pobyty vědců. Podpořit by letos chtělo i dřívější úspěšné žadatele o individuální vědecko-výzkumné pobyty programu Marie Curieové-Sklodowské, kteří dosud z důvodu nedostatku peněz nedostali peníze. Nově chce letos úřad povzbudit evropskými penězi také kvalitu celoživotního vzdělávání. V září za tím účelem chystá vyhlásit výzvu za 200 milionů korun.