Ministerstvo zdravotnictví navrhuje po HHC zákaz dalších psychoaktivních látek

HHC produkty.

HHC produkty. Zdroj: Blesk:Alexandr Malachovsky

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) navrhuje zařadit do seznamu zakázaných návykových látek dalších sedm psychoaktivních substancí odvozených od HHC a THCP. Návrh je do 15. dubna v připomínkovém řízení. První tři psychoaktivní látky vláda zakázala poté, co se objevily případy dětí, které byly hospitalizované po požití cukrovinek s jejich obsahem.

„Prodejci výrobků s obsahem těchto látek již dopředu avizovali, že hodlají uvést na trh podobné psychoaktivní látky, které ještě na seznamu zařazeny nejsou,“ píše se v návrhu. Zákaz by tak měl nově platit u látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8. MZd jich chce zařadit na seznam sedm, policejní Národní protidrogová centrála podle něj navrhovalo 11 takzvaných semisyntetických kanabinoidů odvozených od THC a HHC.

„Navíc nové struktury kanabinoidů nabízejí (prodejci) také v podobě acetátů, jejichž užití formou vapování může představovat významné riziko pro lidské zdraví,“ uvádí MZd v dokumentu. Při inhalaci těchto tekutých přípravků při vyšších teplotách, může docházet k vzniku takzvaných ketenů, které jsou zdraví nebezpečné.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil • e15

Zákaz by se měl kromě sedmi konkrétních látek vztahovat i na estery nebo ethery z nich dovozené. „Tím dojde k pokrytí poměrně velkého počtu nových látek s psychoaktivními účinky na lidský organismus,“ píše se dále v návrhu.

Od 6. března jsou v ČR zakázané látky HHC, HHC-O a THCP, trestné je jejich držení i prodej, při velkém množství hrozí až osmileté vězení. Nařízení schválila i Evropská komise (EK), které bude muset být oznámený i nový předpis. Někteří odborníci před zákazem varovali, že se objeví nové podobné chemické sloučeniny. Zatímco první tři látky jsou na seznamu dočasně do roku 2025, u nových navrhuje MZd jejich trvalý zákaz.

Od příštího roku by měla začít platit novela zavádějící novou kategorii látek s regulovaných prodejem. Neměly by být dostupné mladším 18 let nebo na e-shopech. Návrh čeká na projednání ve zdravotním výboru sněmovny.