Ministr spravedlnosti chce zrušit vrchní žalobce

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Pavel Blažek navrhne v připravovaném zákoně o státním zastupitelství zrušení vrchních žalobců. Návrh zákona chce předložit do konce března vládě.

Pavel Blažek plánuje i další novinky. Ministr v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že by připravovaná změna měla změnit způsob jmenování nejvyššího státní zástupce a i šéfa protikorupčního úřadu. „V návrhu bude, aby nejvyššího státního zástupce jmenoval prezident republiky na návrh vlády,“ uvedl ministr. Šéfa protikorupčního úřadu by pak měl navrhovat prezidentovi ke jmenování nejvyšší žalobce. Podle Blažka je však možné, že se v průběhu legislativního procesu může ještě způsob jmenování vedoucích pracovníků měnit.

Senátor za ČSSD a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier souhlasí s tím, aby nejvyššího žalobce jmenoval některý z politických orgánů. „Už bych se bránil nebo snažil maximálně omezit politický vliv na jmenování dalších vedoucích funkcionářů státních zastupitelství,“ podotkl neúspěšný kandidát na prezidenta.

Náplň práce pro protikorupční úřad

Protikorupční úřad by se měl podle dřívějších informací zabývat například trestnými činy úplatkářství, zvlášť závažnými zločiny spáchanými úředními osobami nebo činy spáchanými prostřednictvím investičních nástrojů přijatých k obchodování na regulovaném trhu. Čítal by asi 15 státních zástupců, jejichž funkční období by bylo sedmileté. Protikorupční žalobci by měli mít na starosti také pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky nebo pletichy při dražbě se škodou nejméně 150 milionů korun.

Blažek chce pro nový předpis získat podporu napříč politickým spektrem. „Kdyby zůstala zachována vrchní státní zastupitelství, tak svým způsobem mohl zůstat i stávající zákon, protože to odstranění vrchních státních zastupitelství umožní v rámci dohledu, dozoru a některých věcí výrazné zjednodušení a současně i zvýšení odpovědnosti státních zástupců,“ prohlásil Blažek. Podle něho nyní záleží na Sněmovně a Senátu, zda budou s návrhem souhlasit.

Věcný záměr zákona, který vznikal za exministra Jiřího Pospíšila (ODS) mimo jiné počítá s vytvořením Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, který by řídil pověřený náměstek nejvyššího státního zástupce. Do jeho rozhodování by však nemohl nejvyšší žalobce nijak zasahovat, tedy udílet mu pokyny například k odložení případu či zastavení trestního stíhání.