Ministr spravedlnosti: Reforma státního zastupitelství nabere skluz

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Už několikrát odložený návrh reformy státního zastupitelství prošel mezirezortním připomínkovým řízením a nejpozději na přelomu roku by ho mohla posoudit vláda. Uvedl to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Před prázdninami přitom tvrdil, že zákon předloží začátkem srpna.

„Důležitější než nějaký měsíc je to, nakolik jsou změny dohodnuté v koalici a s žalobci. Nechceme zbytečně spěchat,“ zdůraznil ministr s tím, že norma nezačne platit od začátku roku 2017, ale až v jeho průběhu.

Základní parametry reformy zůstávají stejné. Vznikne specializované státní zastupitelství pro závažnou hospodářskou a majetkovou kriminalitu, korupci a insolvenční případy. Zatímco dříve se měl speciál zabývat kauzami se škodou nad 300 milionů korun, nyní hranice klesla na 250 milionů.

Některým zákonodárcům vadí, že speciál nemá podléhat vnější kontrole například ze strany soudu. Považují to za návrat k bývalé prokuratuře

Vedle toho budou zrušena obě vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. „Státní zastupitelství je nepřehledná džungle, vytváříme přehlednou soustavu,“ prohlásil Pelikán. Rovněž se počítá s tím, že nejvyšší žalobce už nebude jednoduše odvolatelný vládou. Jeho případná pochybení budou posuzována v rámci kárného řízení navrženého ministrem spravedlnosti. A podobně jako u ostatních vedoucích státních zástupců bude funkční období toho nejvyššího sedmileté.

I když by už připomínky úřadů a institucí měly být vypořádány, k návrhu má výhrady ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny. Vadí mu, že speciál nemá podléhat vnější kontrole například ze strany soudu, ale přímo nejvyššímu státnímu zástupci. Podle některých zákonodárců by to byl návrat k bývalé prokuratuře. „O těchto věcech budeme debatovat až v okamžiku, kdy bude zákon ve sněmovně,“ poznamenal Pelikán.