Ministr zahraničí Kohout odešel z dozorčí rady ČEZ

Ministr zahraničí Jan Kohout

Ministr zahraničí Jan Kohout Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Jan Kohout k dnešnímu dni končí výkon funkce v dozorčí radě energetické společnosti ČEZ. Rada dnes projednala ministrovo odstoupení. Kohout na svoji funkci rezignoval dopisem z 9. července, tedy den před jmenováním úřednické vlády.

Kohout působil v dozorčí radě energetického gigantu od listopadu 2010. Do funkce v polostátní firmě jej nominovala ČSSD. Orgán bude mít po jeho odstoupení 11 členů.

Na odchodu z dozorčí rady je zřejmě i její předseda, někdejší dlouholetý šéf ČEZ Martin Roman. Podle informací časopisu Ekonom se totiž vlivný manažer v září osobně setká s ministrem financí Janem Fischerem, řešit by se měla právě otázka setrvání Romana ve funkci. Konání schůzky ministerstvo potvrdilo.

Možné odvolání Romana nevyloučil již na začátku srpna ani premiér Jiří Rusnok. „Martin Roman nesporně odborník je. To je jiná věc. Otázkou je jeho vztah k českému státu, do jaké míry může reprezentovat zájmy hlavního akcionáře. To je pro mě otázka a s tím se budu chtít důkladně seznámit a až přijde čas, určitě se tam nějaké změny odehrát mohou,“ uvedl tehdy Rusnok.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. V loňském roce hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos očekává jeho pokles na 37,5 miliardy korun. Většinovým vlastníkem ČEZ je stát, který vlastní zhruba 70 procent akcií firmy.