Ministři chtějí 10 miliard navíc, vláda jednání o rozpočtu přerušila

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vondrous Roman

Vláda dnes podle očekávání přerušila diskusi o návrhu státního rozpočtu na rok 2012. Ministři během dopoledne postupně přednesli své představy o podobě vlastních kapitol, podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by si souhrnem přáli deset miliard korun navíc. "Jednotliví správci kapitol vznesli logicky své požadavky, tvoří je deset miliard, je na vládě, aby stanovila své priority, celkový rámec je ale nepřekročitelný," řekl po jednání novinářům.

Premiér Petr Nečas (ODS) vyčíslil požadavky nad schválený rozpočtový rámec dokonce na až na 16 miliard včetně dvou miliard požadovaných Kalouskovým úřadem. Většina z požadavků podle něj nebude naplněna. Předseda vlády počítá, že definitivně by kabinet měl klíčový zákon schválit 21. září.

K diskusi nad rozpočtem by se měla vláda vrátit za týden, návrh zákona musí schválit do konce září. „Všichni jsme si poplakali, v průběhu týdne se pobijeme a pak, doufám, to skončí usmířením,“ komentovala diskusi místopředsedkyně vlády za Věci veřejné Karolína Peake.

Návrh rozpočtu, připravený ministerstvem financí, počítá se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1084 miliard a výdajích 1189 miliard korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou.

Oproti materiálu z 27. července na straně bylo podle Kalouska do návrhu zahrnuto 101,5 miliard korun z fondů z EU. Návrh počítá také s dalšími 200 miliony korun pro hasiče, 700 miliony korun pro policii, přibyly peníze na kofinancování evropských programů ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva zemědělství.

Některým ministrům, například zástupcům Věcí veřejných Josefu Dobešovi z ministerstva školství a Pavlu Dobešovi z ministerstva dopravy, se ale velikost jejich kapitol nelíbí a žádají od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) další peníze. Ministři za VV už dali najevo, že za určitých okolností by rozpočet ve vládě podpořit nemuseli. Peake dnes řekla, že by podpořila požadavky ministra dopravy a také ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

V červenci kabinet odhlasoval základní parametry rozpočtu, ministerstvo financí počítalo s příjmy 985 miliard korun a s výdaji 1090 miliard korun. Plánovaný schodek 105 miliard je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok.

Při srovnání s rozpočtem schváleným pro letošní rok příjmy vzrůstají o 2,7 procenta, tedy 29 miliard korun, a výdaje meziročně klesají o 0,1 procenta, tedy asi o miliardu, uvádí zpráva o státním rozpočtu pro vládu.

Ministerstvo financí předpokládá, že státní dluh dosáhne na konci příštího roku 1580 miliard korun, což je o sedm procent, tedy o 102,7 miliardy více, než státní dluh na konci roku letošního. Podíl státního dluhu bude tedy na konci příštího roku 40,5 procenta hrubého domácího produktu.