Ministři VV mají odejít z vlády, pokud Nečas nesplní podmínky

Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: CTK

Grémium nejmenší koaliční strany vyzvalo ministry Věcí veřejných, aby podali demisi k 1. květnu, pokud premiér Petr Nečas (ODS) nesplní do 26. dubna vyjmenované podmínky. Strana své setrvání ve vládě podmiňuje například novou revizí koaliční smlouvy.

K opuštění kabinetu stranu vyzval její místopředseda Tomáš Jarolím v reakci na zveřejněnou nahrávku, z níž údajně vyplývá, že se koaliční partneři před rokem podíleli na přípravě puče uvnitř VV.

Věci veřejné o svém dalším setrvání ve vládě jednaly celý den. Po výkonné radě, která se na opuštění kabinetu neshodla, zasedlo odpoledne i grémium strany. K hlasování o setrvání ve vládě nejmenší vládní stranu přiměla zveřejněná nahrávka, kde bývalá členka VV Kristýna Kočí hovoří s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV) o přípravě údajného puče uvnitř strany.

Na rozhodnutí Věcí veřejných reagoval místopředseda koaliční TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek slovy :“ Vydírat se nenecháme.“ Kalousek dále řekl, že TOP 09 chce další postup koordinovat s ODS premiéra Petra Nečase. Osobně prý jako nejpoctivější řešení vidí dohodu o co nejrychlejším termínu předčasných voleb.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek míní, že strany by měly začít jednat o konání nových sněmovních voleb společně s krajskými a senátními volbami.