Místo odvolaného Mečla je nově Zemanovým náměstkem Pukovec

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Novým náměstkem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je namísto odvolaného Stanislava Mečla Pavel Pukovec. Dosud působil coby žalobce v Kroměříži, přednáší na tamní Justiční akademii a zaměřuje se na boj s korupci. Dnes to řekla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová. Pukovce jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek na Zemanův návrh do funkce náměstka k 1. lednu.

„Na starosti bude mít agendu svého předchůdce Mečla, což znamená vedení kabinetu NSZ, analytický a legislativní odbor, dále odbor pro netrestní věci a také záležitosti spojené s přezkumem jednotlivých případů,“ uvedla Markusová.

Pukovec působil ve funkci kroměřížského okresního státního zástupce. Specializuje se na boj s korupcí. Působí jako školitel právních čekatelů při jejich přípravě k závěrečným justičním zkouškám a lektor na Justiční akademii. Podílí se na vzdělávání vyšších soudních úředníků a právních i justičních čekatelů.

Mečl byl odvolán z postu náměstka zhruba před měsícem, a to na návrh nejvyššího státního zástupce. Podle Zemana s ním totiž Mečl již „nebyl naladěn na stejnou vlnovou délku“.

Jejich názory na odborná témata se začaly lišit, proto prý Zeman využil svých zákonem daných možností a ministra Blažka požádal o Mečlovo odvolání s tím, že jako nejvyšší státní zástupce má právo si vytvořit svůj manažerský tým řídící celou strukturu státního zastupitelství v republice.