Místostarosta Prahy 2 kvůli kauze s půdními byty neodejde

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS), zapletený do kauzy kolem výstavby půdních bytů v městské části, zůstává dál na radnici. Potvrdila to staronová starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). Ta před dvěma týdny nahradila Jiřího Palusku, který na začátku března rezignoval kvůli obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. „Pan Vondrášek žádné usnesení o zahájení trestního stíhání neobdržel,“ zdůvodnila jeho setrvání ve funkci Černochová.

Trestní oznámení na Palusku loni podala Transparency International (TIC). Organizace uvedla, že městská část na konci roku 2009 zveřejnila záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady byt dokončit.

„Minimálně v případě jednoho bytu, konkrétně v domě Dittrichova 1943/22, však k výše popsanému postupu nedošlo,“ tvrdí TIC. V době, kdy měla být předána budoucímu nájemníkovi hrubá stavba, byl byt podle TIC téměř dokončen. Organizace tvrdí, že má doklad prokazující, že v bytě bydlel Paluskův syn Jiří. Podle policie měl Paluska způsobit škodu tři miliony korun, za což mu hrozí až deset let vězení.

„Předpokládám, že se kauzou stále zabývá policie a státní zastupitelství, takže jsem připravená být s těmito orgány v maximální součinnosti a poskytnout jim veškeré informace, které budou požadovat,“ uvedla Černochová na dotaz E15, zda bude radnice řešit kauzu výstavby půdních bytů.

V obecním bytě, rekonstruovaném na stejném principu jako v Paluskově kauze, totiž v domě v Budečské 26 bydlí Vondráškova dcera. „Dcera se znala s lidmi, kteří bydleli vedle. Vyměnila si byt někým, kdo ho vysoutěžil, čili neměla jakoukoliv výhodu. Když se pak hlasovalo v radě, tak jsem tam ani nešel, přeci nebudu hlasovat o vlastní rodině,“ vysvětloval E15 Vondrášek.

Osmatřicetiletá starostka neměla v březnové volbě protikandidáta. Do funkce ji navrhla oblastní rada ODS, na její kandidatuře se shodly i koaliční strany ODS, ČSSD a SZ.

Opoziční zastupitelé pro její zvolení ruku nezvedli. „Klíčovým momentem pro naši podporu v budoucnu bude, jaké konkrétní kroky paní starostka učiní při pokračování prodeje obecních bytů,“ uvedl předseda opozičních Občanů za spokojené bydlení (OSB) Martin Jírovec.