Müllerová dál brání sKarty. Vláda je ve středu chce zrušit

sKarta

sKarta Zdroj: profimedia.cz

O osudu sKaret může rozhodnout středeční zasedání vlády. Jejich zrušení doporučuje premiér Nečas.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) kontroverzní sKarty stále hájí. Hodlá proto navrhnout pokračování projektu, uvedla to v České televizi. Proti pokračování projektu je však premiér Nečas a ministr financí Kalousek. Müllerová pokračování karet vysvětluje mimo jiné vloženými náklady. Stát by například asi musel vrátit až 300 milionů korun České spořitelně, která tak vyčíslila své výdaje na vydávání sKaret.

Müllerová řekla, že její ministerstvo nechce platit tuto sumu a zpochybnila i její výši. „Ono se především nebude jednat o 300 milionů,“ uvedla ministryně. Podle níž se částky budou přepočítávat a Česká spořitelna by své nároky měla předložit k jednání vládě, i když smlouvu s bankou loni uzavřelo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) připomněl návrhy opozice na zrušení nebo omezení sKaret a na přehodnocení smlouvy s Českou spořitelnou. „Smlouva neměla být uzavřena, byla uzavřena v rozporu s právním řádem na 12 let bez možností korekce,“ uvedl Štěch. Podle něj by měl o platnosti smlouvy rozhodnout soud.

Náklady versus úspory

Náklady ministerstva na projekt sKaret se podle Müllerové pohybovaly zatím v řádu desítek milionů, dalších až 100 milionů korun by přinesly náklady na pořízení čteček sKaret na úřady. Ministryně také označila za nereálný odhad svého předchůdce Jaromíra Drábka (TOP 09), že by sKarty přinesly čtvrtmiliardovou úsporu, neboť po kritice nebudou mít povinnou platební funkci.

Ministryně se rušení sKaret bránila tím, že jich bylo už vydáno na 270 tisíc, s jejich držiteli žádné problémy nejsou. Müllerová připravila pro vládu soubor novel, podle nichž by měly sKarty sloužit jen jako průkazky. Nyní k nim lidé musí mít i konto u České spořitelny, přes které k nim dávky plynou. Podle Müllerové by povinné zřizování spořitelního účtu mohlo být protiústavní.