Muž z Tanvaldu za zastřelení mladíka obviněn nebude

zastřelený Rom

zastřelený Rom Zdroj: E15

Třiašedesátiletý muž, který na Nový rok zastřelil v Tanvaldu na Jablonecku mladíka a druhého zranil, nebude stíhán. Státní zástupce případ posoudil jako nutnou obranu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová.

„Státní zástupce dospěl k závěru, že cílem jednání osoby, která použila střelnou zbraň, bylo zabránit probíhajícímu útoku na ni samotnou, nikoliv způsobit útočníkům vážné zranění či smrt,“ uvedla Bradáčová.

Incident se stal na Nový rok kolem 01:30 na okraji města směrem na sousední Desnou u železniční trati. Třiašedesátiletý muž zde byl napaden několika Romy a po dvaadvacetiletém mladíkovi a jeho o dva roky starším bratrovi vystřelil. „Střelci nezbyla jiná varianta efektivní obrany,“ konstatovala Bradáčová.

Podle Bradáčové ve prospěch střílejícího muže svědčily okolnosti napadení. „Odlehlost místa, tma, kluzký terén, výrazně mladší útočníci, jeden z útočníků ozbrojen, přepad ze zálohy, větší počet útočníků či osob, od kterých se připojení k útoku dalo očekávat, následně blokování v nevýhodné pozici vleže na zádech či na boku,“ vypočetla Bradáčová.

I proto vyšetřovatel dospěl k závěru, že střelci nezbyla žádná jiná varianta efektivní obrany.

Proti rozhodnutí státního zástupce je možné podat stížnost, zabývalo by se jí vrchní státní zastupitelství.

V případu nebyl nikdo obviněn. Státní zastupitelství již dříve vyloučilo jakékoli rasové nebo majetkové pohnutky.