Mzdy soudců se asi zvýší

Platy soudců se zřejmě zvýší. Ústavní soud (ÚS) dnes částečně vyhověl návrhu směřujícímu proti úsporám v justici a zrušil letošní sníženou platovou základnu soudců, která činila 54 005 korun. ÚS ale neřekl, kolik budou soudci brát. Rozhodnout teď musí stát.

Další úsporné změny pro příští roky včetně trvale sníženého koeficientu pro výpočet mezd ponechal ÚS v platnosti, nemohl se jimi prý zabývat, dokud nejsou přímo aplikovány. Teoreticky je tak možné, že se podobný spor bude opakovat i příští rok. Nález se týká všech soudců s výjimkou členů Ústavního soudu, kteří jsou odměňováni podle jiných pravidel.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník dnešní nález přivítal a poděkoval ústavním soudcům za odvahu. „Mrzí mě, že se musíme opakovaně obracet na Ústavní soud prakticky každý rok znovu a znovu, abychom se domohli svých zákonných práv. Domnívám se, že je to velmi nedůstojné,“ řekl ČT Lichovník. Nevyloučil, že pokud zákonodárce nepřijme nějakou „rozumnější úpravu“ pro následující rok, může se otázka platů soudců vrátit znovu k ÚS.

Novou přesnou výši soudcovských příjmů Ústavní soud neřešil. Platovou základnu by prý měl určit stát, konkrétně ministerstvo práce a sociálních věcí. Názor ÚS je ale jasný: platy by neměly klesat. Ústavní soud dnes podobně jako již několikrát v minulosti kritizoval politiky za snahu zasáhnout do hmotného zabezpečení soudců. „Nálezy Ústavního soudu nejsou ze strany výkonné a zákonodárné moci.

Platová základna, od které se mzdy počítají na základě funkcí a odpracovaných let, se podle zrušeného ustanovení zákona pro letošní rok snížila o pět procent na 54 005 korun. Pro následující tři roky by měla činit 56 849 korun. Poté by se měly soudcovské platy trvale vypočítávat podle sníženého koeficientu, jímž se násobí průměrný plat státních zaměstnanců z předminulého kalendářního roku. Zatímco podle bývalé zákonné úpravy by soudcovské platy měly být trojnásobné, od ledna 2015 má jít jen o 2,5násobek. Do konce roku 2014 se koeficient ještě přímo neaplikuje, platy se mají počítat podle stanovené základny. Ustanovení o platové základně pro roky 2012 až 2014 i sníženém koeficientu ponechal Ústavní soud v platnosti, zrušit je z procesních důvodů nemohl.

Pokud by se už letos platy začaly počítat podle sníženého koeficientu, činila by základna 57 750 korun. Podle původního trojnásobného koeficientu by soudci brali plat od základny 69 300 korun. Od základny se plat odvozuje podle pracovní pozice soudce a odpracovaných let. Právě návrat k trojnásobnému koeficientu by přivítala Soudcovská unie, uvedl Lichovník.

Na základních bodech dnešního nálezu se shodli všichni ústavní soudci. Rozešli se jen u jedné formulace, v níž nález naráží na absenci výsluh pro soudce. Odlišné stanovisko v tomto bodě vyjádřilo osm soudců. „Čtyři jsou nesouhlasná, čtyři, řekněme, přitvrzující. Všechna budou postupně zveřejňována na webu,“ uvedl předseda ÚS Pavel Rychetský.

Ústavní soud už loni v září zrušil čtyřprocentní snížení platů, které schválila vláda Jana Fischera. Podle ÚS šlo o protiústavní krok. ÚS své rozhodnutí podobě jako v minulosti odůvodnil tím, že příjem soudců musí být stabilní a nesnižitelnou veličinou jako jedna z pojistek jejich nezávislosti. Nedávno křehká většina soudců zamítla návrh směřující proti snížení platů státních zástupců. Žalobci reprezentují exekutivu, a tak jim nenáleží stejná míra ochrany jako soudcům.