MŽP navrhuje, aby se nový zákon o ochraně přírody 15 let neměnil

Šumava

Šumava Zdroj: ctk

Ministerstvo životního prostředí navrhlo v novele zákona o ochraně přírody, vstoupí-li tato norma v platnost, že minimálně 15 let se nebude měnit. Moratorium na rozšiřování a změny zonace v národních parcích bude zakotveno přímo v zákoně a podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by mělo zaručit, aby se klíčové dokumenty průběžně neupravovaly.

Detaily klíčové novely zákona, která jde do mezirezortního připomínkového řízení, ministr Brabec představil na dnes.

O novele, která upravuje pravidla pro všechny národní parky v České republice, úřad debatoval s obcemi, nevládními organizacemi i vědci. Brabec ji považuje za revoluční, protože podle něj národní parky otevírá v prvních zónách šetrnému turismu víc než dosud. Má zpřehlednit legislativu, která je zastaralá. Zákon o ochraně přírody a krajiny vznikl v roce 1992.

Stabilita pro obce

„Novelou vysíláme i vzkaz obcím, že plně respektujeme jejich požadavek na to, aby zavládla určitá stabilita. Proto jsme připraveni navrhnout určité období, dnes hovoříme o 15 letech, kdy po schválení této normy a po schválení klíčových dokumentů, ve kterých budou obce přímo zainteresovány, to znamená klidová území a zonace, uděláme určité moratorium, kdy se s těmito věcmi dál nebude hýbat,“ řekl Brabec.

Moratorium bude zakotveno přímo v zákoně, což podle ministra je právně možné. Novela má také zrušit dosavadní první zóny a zavést klidová území, do kterých nebude zakázaný vstup a v určitých měsících roku tam bude možné chodit po značených cestách s průvodcem. Klidová území by měla mít menší rozsah než současná první nejpřísněji chráněná zóna.

„Já si myslím, že na Šumavě to bude určitě menší, než má senátní návrh. Troufám si říct, že klidová území budou určitě pod 20 procent rozlohy. Podle senátního návrhu by byla první zóna 26 procent,“ řekl Brabec.

Novela celkově upravuje území národních parků na čtyři zóny ochrany přírody, doposud byly tři.