Na internetu je opět seznam členů ODS, včetně rodných čísel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Na internetu se opět objevil seznam členů ODS, tentokrát obsahuje i rodná čísla a čísla mobilních telefonů. K úniku dat se hlásí sdružení pod názvy Anonymous a #TrollSec. K tomuto kroku je prý vede nezájem politiků o názor občanů České republiky. ODS se chce proti útoku bránit právní cestou. Server, který databázi s osobními údaji členů ODS zveřejnil, dokument na žádost strany později odstranil.

Hackeři označující se jako Anonymous získali osobní data tisíců členů ODS již v únoru. Seznam rozeslali redakcím médií a připojili k němu výzvu českým politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání ACTA. Seznam politiků ODS tehdy obsahoval téměř 30 tisíc jmen, byly v něm uvedeny funkce ve straně, adresy bydliště či e-mailové kontakty.

Nynější přehled, který neznámí útočníci umístili na internetu volně ke stažení, obsahuje vedle rodného čísla také datum narození, e-mailové adresy, údaje o členství, ale i přihlašovací jména a hesla, informoval server pooh.cz, který dění na internetu sleduje a na prohlášení údajně hackerských organizací upozornil.

„Nejde o výsledek nějakého nového hackerského útoku, ale o opětovné zneužití již odcizených dat,“ uvedl mluvčí ODS Tomáš Bartovský. Databáze podle něj byla zveřejněna na serveru, který je hostován v zahraničí. Hlavní kancelář ODS server kontaktovala s žádostí o odstranění databáze, čemuž server vyhověl. „ODS podnikne veškeré právní kroky na ochranu svých členů. Nevylučujeme ani podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl Bartovský.

„Jistě si na nás vzpomínáte, o tom netřeba pochybovat. My jsme také nezapomněli, a proto na vyjádření protestu proti vaší ignoraci názorů a zájmů všech občanů této republiky (a také proto, že nás stavíte mimo zákon a vyhrožujete nám soudní mocí, se kterou jste až podezřele provázáni, a které jste sebrali její nezávislost, danou už samotnou ústavou) zveřejníme další databázi s vašimi soukromými údaji,“ uvedli na stránce http://ods.6te.net/ neznámí útočníci podepsaní Anonymous a #TrollSec.

odcizení a zveřejnění dat členů ODS se zabývá policie. Na konci února se v deníku Právo objevila informace, že za předchozím únikem dat nemuseli být hackeři, ale někdo ze strany.