Na několika místech Česka hrozí extrémní nebezpečí záplav

tání v Libereckém kraji

tání v Libereckém kraji Zdroj: ctk

tání v Olomouckém kraji
tání v Olomouckém kraji
tání na Žďársku
Záchranáři na Liberecku se snaží ochránit domy před velkou vodou.
5
Fotogalerie
Odtávající sníh a uvolněný led budou dál zvyšovat hladiny řek či na některých místech blokovat koryta. Záplavy hrozí v nejbližších hodinách hlavně na Českolipsku v Libereckém kraji, Žďársku v Kraji Vysočina a také na řece Svratce ve Veverské Bítýšce v Jihomoravském kraji. Pro tato místa Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil extrémní stupeň nebezpečí. V několika dalších krajích platí vysoký stupeň rizika či povodňová bdělost.

Aktuální výstraha ČHMÚ platí pro většinu regionů do nedělního poledne, upozornění na nejvyšší stupeň nebezpečí pro Vysočinu má podle údajů na webu ČHMÚ platnost do dnešních 18:50, respektive do 20:30 pro Jihomoravský kraj. Během neděle již hydrometeorologové očekávají postupné zklidňování situace, protože noční ochlazení intenzitu tání sněhu výrazně sníží. Dnes a v noci ale mají hladiny ještě stoupat.

Extrémní stupeň nebezpečí vyhlásil ČHMÚ nejprve v sobotu kolem poledne pro Liberecký kraj. Odpoledne pak postupně přidal Vysočinu, kde v Dalečíně na Svratce kvůli ledu stoupla hladina natolik, že začal platit nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Před 18:00 přibyl Jihomoravský kraj, kde Svratka ze stejného důvodu jako v Dalečíně dosáhla třetího stupně i ve Veverské Bítýšce.

Problémy působí to, že na horách je velké množství sněhu, který při současných relativně vysokých teplotách rychle taje, což zvyšuje hladiny některých řek. Teplo také uvolňuje led a kry mohou v řekách tvořit bariéry, takže voda se rozlévá po okolí.