Na podporu odvolaného Pospíšila už proběhla první demonstrace

Demonstrace proti odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila

Demonstrace proti odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila Zdroj: ctk

Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se na internetu těší silné podpoře příznivců. Na sociálních sítích dokonce někteří uživatelé začali svolávat demonstrace na jeho podporu. K podpoře Pospíšilovi lidé využívají i služby, jako je projekt Napište jim. S velkou nedůvěrou se velká část veřejnosti vyjadřuje k důvodům, kterými premiér Petr Nečas zdůvodnil odvolání z funkce. Nečasův odchod začal požadovat Nadační fond proti korupci (NFPK), premiér prý jedná v zájmu mafiánů.

Na podporu odvolaného Pospíšila dnes svolali demonstraci studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Akce začala v 18 hodin na Palackého náměstí. „Chceme panu ministru Pospíšilovi vyjádřit podporu a poděkovat mu za jeho práci,“ řekl svolavatel Jakub Drápal. Odvolání ministra prý oslabí důvěru veřejnosti v soudnictví. Podle policie na akci přišla stovka lidí.

Demonstraci na podporu Pospíšilovi organizuje i předseda neparlamentní Strany zelených Ondřej Liška. Svolává ji na čtvrtek od 19:00 na pražské Václavské náměstí. „Zítra všichni u koně, takto to vážně dál nejde!“ napsal na svém faceboobovém profilu Liška.

„Nečas jedná jako prostředník korupčních skupin a lokálních mafií, proti kterým policie a státní zastupitelství podnikly poslední dobou úspěšné očistné kroky,“ napsal v prohlášení pro média NFPK podnikatele Karla Janečka. Nečas podle fondu kvůli své zbabělosti či v důsledku přímého propojení se zločinci jedná v rozporu se zájmy země a měl by odejít. Fond podle prohlášení hodlá podporovat aktivní kroky občanů včetně „radikálního vyjádření občanské nespokojenosti“.

„Pospíšilovo odvolání je dalším vítězstvím kmotrovské lobby v české politice,“ napsal za hnutí ANO 2011 jeho lídr a podnikatel Andrej Babiš. „Všem zasvěceným“ je podle něj jasné, že hlavním důvodem odvolání byl návrh dosadit na místo vrchního státního zástupce v Praze Lenku Bradáčovou, známou nekompromisním přístupem k politické korupci.

K odvolání Jiřího Pospíšila čtěte:

Lidé také píší na internetu desítky vzkazů politikům, v nichž vyjadřují nespokojenost s dnešním krokem premiéra Nečase. Využívají k tomu web Napište jim, který umožňuje kontaktovat volené zástupce. Na podporu Pospíšilovi vznikají i facebookové skupiny, v nichž se sdružují jeho sympatizanti.

Pospíšila dnes nečekaně na odvolal prezident Václav Klaus. Předseda vlády svůj krok vysvětlil tím, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Odvolání odůvodnil tím, že ministr žádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort o několik stovek milionů korun.

Podle opozice však financování spravedlnosti není zřejmě hlavním důvodem Pospíšilova konce ve vládě. , že za jeho odvoláním může být snaha zabránit pozitivním změnám, které v čele justice učinil, když odvolal kritizovaného vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu.