Na vedlejší účinky léků si stěžuje čím dál více pacientů

Léky (Ilustrační)

Léky (Ilustrační) Zdroj: Profimedia.cz, archiv Blesku

..
..
..
Počet hlášených podezření na nežádoucí účinky v ČR
5
Fotogalerie

Celkem 3695 případů podezření na závažné nebo nečekané nežádoucí účinky léků loni zaznamenal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Buď mu je poslali zdravotníci, nebo přímo pacienti, další hlášení získal od farmaceutických firem. 

Za poslední tři roky vzrostl počet hlášení o nežádoucích účincích o 85 procent. Pro ústav to je úspěch. „Snažíme se na problematiku nežádoucích účinků dlouhodobě upozorňovat a vyzýváme lékaře, aby je hlásili. Zatím to tedy vypadá, že se naše snahy daří,“ říká mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Nejen v Česku, ale všude ve světě se totiž hlásí jen malá část nežádoucích účinků. V 857 případech musel pacient do nemocnice, 174 jich vedlo k úmrtí. Naprostá většina možných nežádoucích účinků, které vedly k úmrtí, byla u nevyléčitelných onkologických pacientů. Počet hlášených podezření na nežádoucí účinky v ČRPočet hlášených podezření na nežádoucí účinky v ČR | SÚKL

Nejčastěji se hlášení týkají vakcín. Důvod je, že se jich podává hodně, ročně statisíce dávek. Loni bylo nahlášeno 983 podezření na nežádoucí účinky po podání vakcín.