Národní galerii hrozí izolace kvůli pozastaveným zápůjčkám

Obraz od Gabriela Maxe

Obraz od Gabriela Maxe Zdroj: Wikimedia Commons

Kauza Diag Human působí velké problémy Národní galerii (NG). Ta kvůli dílům zadržovaným v Rakousku v souvislosti s případem Diag Human totiž pozastavila zápůjčky a teď se může dostat do mezinárodní izolace v oblasti kulturní i vědecké spolupráce. Instituce totiž musela v posledních měsících zrušit řadu dohodnutých zápůjček uměleckých i sbírkových předmětů do zahraničí.

NG se předčasně vrátilo 11 uměleckých děl z výstav v Paříži, Drážďanech, Berlíně, Padově a Houstonu. Zcela vypovězeno bylo 23 již uzavřených výpůjčních smluv s partnery ve Španělsku, Francii, Itálii či na Slovensku.

„Národní galerie v Praze odstoupila také od předběžně přislíbených zápůjček sedmi sbírkových předmětů do Vídně, Říma a Barcelony. Od května roku 2011 byla NG nucena zamítnout sedmnáct žádostí o zapůjčení celkem 21 uměleckých děl,“ řekla mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová. Pozastaveno bylo také jednání o zápůjčce díla Pabla Picassa (Hlava ženy) do prestižního Guggenheimova muzea v New Yorku.

Největší ztrátu a újmu na prestiži Národní galerie lze podle mluvčí NG vidět ve zrušení zápůjčky pěti děl do Seattlu, kde ve Frye Art Museum probíhá od června až do konce října retrospektivní výstava českoněmeckého malíře Gabriela Maxe, významného představitele mnichovské školy 2. poloviny 19. století.

Stávající situace podle NG s sebou nese i ekonomické dopady a může ohrozit hodnotu samotných děl. Finance z některých zápůjček totiž měly být využity na restaurování děl. Národní galerie nyní zvažuje, že by zápůjčky do zahraničí získala od významných českých sběratelů. Jejich díla by tak nemohla být v zahraničí zabavena. Někteří čeští mecenáši, například Meda Medková, už na tento návrh reagovali kladně. „Díla bych půjčila, pokud by to bylo dobře právně zajištěno, “ řekla Medková televizi Nova.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.