Návrh zákona o Šumavě je hotový, počítá i s lanovkou

Stromy na Šumavě označené k těžbě

Stromy na Šumavě označené k těžbě Zdroj: hnuti Duha

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ve středu pozdě večer uzavřel po jednání se zástupci krajů, obcí, vědci, předsedy parlamentních výborů, zástupci ekologických sdružení diskuse k novému zákonu o Národním parku Šumava, kompromisní návrh zákona míří do legislativního procesu. Bezzásahová zóna má podle něho tvořit 22 procent plochy parku. Zákon počítá i s koridorem pro novou lanovku.

„Naše snaha byla maximální, ale jsem si vědom toho, že ne všichni odcházejí z jednání plně spokojeni,“ uvedl.
Finální návrh ministerstva počítá s celkovou rozlohou první zóny parku 26,53 procenta, z toho bezzásahová zóna činí 22,08 procenta a 4,46 procenta dočasně zásahové zóny. Další 8,49 procenta rozlohy parku by se na převod do první zóny připravovala.

V praxi 35 procent rozlohy parku představuje plochu téměř 24 tisíc hektarů. Tato rozloha je podle Chalupy větší než celková velikost sousedního národního parku Bavorský les.

S lanovkou se počítá, se sjezdovkami ne

Chalupa nepřijal původní požadavek obcí na vyčlenění první zóny v národním parku 15,95 procenta a na stavbu lanové dráhy. Svoje konečné rozhodnutí začlenit do zákona stavbu koridoru pro lanovku a s ním spojené evakuační trasy podmínil výrazným navýšením plochy první zóny.

Lanová dráha by měla pouze propojit českou stranu s rakouským zimním areálem Hochficht. Úzký koridor by měl mít velikost 13,7 hektaru a měl by být vyčleněn z území národního parku. Zonace kolem něj ale zůstane zachována tak, aby bylo vyloučeno jeho rozšíření ke stavebním účelům.

„Nikdo neodešel spokojený, je to nějaká míra základního kompromisu,“ uvedl Chalupa. Dodal, že zákon má dát Šumavě dlouhodobou stabilitu. Finální návrh počítá s celkovou rozlohou první zóny parku 26,53 procenta, z čehož v bezzásahovém režimu má být 22,08 procenta, na zbylých 4,46 procenta ministerstvo nevyloučilo drobné zásahy. Na převod do první zóny v budoucnosti počítá návrh s dalšími 8,49 procenta zóny. Zastánci bezzásahového režimu požadovali, aby bylo přírodním procesům ponecháno 30 procent rozlohy parku. Zákon podle Chalupy scelí rozdrobené lokality do několika větších celků, kde se zasahovat nebude, u dalších se nedají drobné zásahy vyloučit.

Spor o to, zda těžit stromy napadené lýkožroutem smrkovým i v nejpřísněji střežené zóně národního parku, nebo zda les ponechat přirozenému vývoji, dlouhodobě rozděluje odbornou veřejnost a často láká i politiky. Chalupa chce novým zákonem na desítky let určit hranice způsobů obhospodařování rezervace. Zastánci bezzásahového režimu na Šumavě chtěli přírodě nechat zhruba 30 procent rozlohy parku.