Nečas: Nelze dostávat dávky bez práce

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15

„Člověk, který bere sociální dávku musí vědět, že je nutné si ji odpracovat. Tento mechanismus je v problémových lokalitách narušen,“ označil jeden z důvodů současných sociálních nepokojů ve Šluknovském výběžku premiér Petr Nečas. „Veřejnou službu chceme vázat i na dávky hmotné nouze,“ řekl dnes v televizním pořadu Partie na TV Prima.

Stejné problémy jako jsou v současnosti ve Šluknovském výběžku podle Nečase řeší i vyspělé státy v západní Evropě a nelze je vyřešit v krátké době. Jako příklad, kde se daří s podobnými problémy efektivně vypořádat může podle premiéra sloužit například Litvínov.

Kromě přímé vazby mezi sociální dávkou a prací pro společnost, kterou je nutné v problémových lokalitách znovu obnovit, jmenoval Nečas i další základní pilíře, které mají zajistit klid. „Děti patří do školy, to je základní teze a za další, stejná pravidla musí platit pro všechny, bez ohledu a etnický původ,“ řekl Nečas v Partii.

Sobotka: Vytváří se tu podhoubí pro extrémistické síly

Jeho protiřečník v diskusi, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, kritizoval premiéra za opožděnou a nedostatečnou reakci na vzniklou situaci.

„Starostové se na premiéra obrátili už v květnu, jeho odpověď byla velmi úřednická.
Jeho reakce určitě nepřišla včas. Nejprve demonstrovali lidé, že vláda neřeší jejich problémy, teď už se zde vytváří podhoubí pro extrémistické síly a další akce zde začíná pořádat dělnická strana,“ varoval Sobotka.

Za hlavní příčiny aktuálních nepokojů Sobotka označil snižování počtu policistů v terénu a krácení prostředků pro aktivní politiku zaměstnanosti. „Kdyby ve Šluknovském výběžku nedošlo k problémům, i tam by se rušila policejní místa. Společnost by byla reálně ještě více ohrožena,“ podpořil Sobotka jeden ze svých argumentů. „Tam, kde se podaří rozjet projekty veřejně prospěšných prací, tam se kriminalita snižuje,“ dodal.

Kritiku za nedostatečnou aktivitu při řešení problému však Nečas nepřijal. „Nemám rád, když se pražští politici na podobném tématu zviditelňují. Na místě mají řešit problémy lidé, kteří jsou za to přímo odpovědní, tedy ministerstvo vnitra, úřady práce a Agentura pro sociální začleňování,“ řekl premiér. „Samozřejmě, že tam také zavítám, ale s konkrétní představou jak věci posunout dál,“ doplnil. Agentura pro sociální začleňování je podle něj pilotní projekt, který bude vyhodnocen a teprve potom je prý na místě, aby výsledek zhodnotil premiér.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.