Nedoháníme, ztrácíme. Mzdové rozdíly proti Německu se zvyšují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Během finanční krize se prohloubila mzdová propast mezi státy střední Evropy a Německem. Vyplývá to ze zprávy Konfederace evropských odborových svazů. Český průměrný příjem byl v roce 2008 na 34,9 procenta toho německého, předloni na 30,9 procenta. Podobně se platy vyvíjely i v případě Polska a Maďarska. 

Změnil se tak trend, při kterém se od začátku devadesátých let mzdy těm německým přibližovaly. „Pracovníci v Polsku, Maďarsku a České republice se zneužívají jako levná pracovní síla,“ tvrdí tajemnice Konfederace Esther Lynchová. „Zaslouží si zvýšení příjmů.“

Evropská odborová organizace vidí příčinu problému v oslabeném významu kolektivního vyjednávání mezi odbory a zaměstnavateli. Tento dialog je v Německu naopak stále silný. Dokument zároveň ukázal, že v mnoha zemích regionu včetně Česka rostla produktivita práce více než mzdy.

V posledním čtvrtletí loňského roku byla česká průměrná mzda 29 320 korun. Současná česká vláda během svého funkčního období hned třikrát zvýšila minimální mzdu, která nepřímo působí i na celkovou hladinu příjmů. V současné době je na úrovni 11 tisíc korun.

Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton

Video placeholde
Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton. • Arsen Lazarevič/E15