Nejhorší výsledek ODS v historii. Voliči nás poslali na střídačku, řekla Němcová

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zdroj: ctk

Výsledky jsou pro ODS prohrou. Voliči straně vzkázali, že má jít na střídačku. Voličům nestačí dosavadní personální změny. Tak okomentovala výsledky místopředsedkyně Miroslava Němcová. Do Sněmovny se nedostal ani úřadující předseda Martin Kuba. I on výsledek označil za fatální prohru.

ODS se podle Němcové nepodařilo získat důvěru, která byla otřesena po pádu vlády vedené expředsedou ODS Petrem Nečasem. „Voliči nám teď vzkazují, že máme jít na střídačku, naštěstí nás pravděpodobně nechali postoupit do Poslanecké sněmovny,“ řekla Němcová.

Následující roky podle Němcové dávají straně příležitost pokračovat ve změnách, které byly po odchodu Nečase nastartovány.

Němcová komentovala i výsledky ostatních stran. „“ uvedla Němcová.

Poukázala na malý vliv současného prezidenta Miloše Zemana i jeho předchůdce Václava Klause. „Nás velmi poškodil Václav Klaus a na našem výsledku nese i on svůj podíl,“ dodala Němcová.

Také podle předsedy Martina Kuby je výsledek zásadní porážkou. Podle něj je důsledkem věcí, které se ve straně v posledních letech děly a vyvrcholily pádem Nečasovy vlády.

„Voliči nám dávají šanci, abychom ve Sněmovně ještě byli, ale očekávají, že se ODS změní,“ řekl novinářům. Úřadující předseda ODS a lídr jihočeské kandidátky se do Sněmovny nedostal. V kraji ho preferenčními hlasy předstihl bývalý hejtman za ODS Jan Zahradník.

Kongres do konce roku

Kuba očekává, že do konce roku bude svolán volební kongres. Sám neuvažuje o tom, že by kandidoval na předsedu strany. Podle něj ani nikdo další z politiků ODS nemůže říci, že by v těchto volbách výrazně uspěl.

„Je to drtivá porážka pro stranu jako celek. Je to horší, než jsme čekali,“ dodal. Podle místopředsedy Chalupy by celé vedení strany mělo dát funkce k dispozici. „Pokud s tím urychleně něco neuděláme, už se ze země nezvedneme,“ sdělil.

Kuba řekl, že si nyní neumí představit vládu, na které by se ODS mohla podílet nebo ji podporovat. Situace podle něj ale nebude lehká ani pro vítěznou ČSSD, která očekávala lepší výsledek.

Historický propadák

Jednociferný výsledek je pro ODS suverénně nejhorší v celé její stranické historii., aktuálně dostala téměř o 15 procent méně, než při posledních volbách.

Výsledky ODS ve sněmovních volbách

rokvýsledek v %počet mandátůumistění
199229,73761.*
199629,62681.
199827,74632.
200224,47582.
200635,38811.
201020,22532.
20137,72165.

Poznámka: * v koalici s KDS