Největší výrobce vakcín na světě koupil "Bílý Temelín" v Jevanech, chce víc látek proti obrně

ilustrační

ilustrační

ilustrační
2
Fotogalerie

Indická farmaceutická společnost Serum Institute, největší výrobce vakcín na světě, odkoupila od americké společnosti Nanotherapeutics továrnu v Jevanech u Prahy. Té se kdysi říkalo Bílý Temelín, protože se v ní proinvestovaly stovky milionů korun.

Serum Institute za nyní nefunkční továrnu zaplatí 72 milionů eur, nicméně na dalších 30 až 40 milionů eur jej vyjdou investice do nového provozu. Výkonný ředitel firmy Adar C. Poonawalla uvedl, že společnost již uhradila 45 milionů eur, zbytek transakce je splatný v příštím roce.

Serum Institute je největší světový producent i prodejce vakcín. „Tato akvizice zvýší naši produkci injekčních vakcín proti obrně čtyřnásobně až na 200 milionů dávek v roce 2019. Tím se dostaneme do čela producentů injekčních vakcín proti obrně na celém světě,“ říká Poonawalla.

Současná investice společnosti v zahraničí je teprve druhá od roku 2012, kdy Serum Institute koupila továrnu v Holandsku. „V posledních dvou letech jsme se soustředili více na domácí výrobu, nicméně nyní bysme se chtěli zaměřit více na zahraniční expanzi,“ dodává výkonný ředitel.

Továrně v Jevanech se na konci 90. let minulého století začalo přezdívat Bílý Temelín. Státní firma Sevac totiž v areálu budovala moderní závod na výrobu krevní plazmy, jehož dokončení se, podobně jako u jaderné elektrárny, protahovalo a prodražovalo. Na rozdíl od Temelína ale továrna na krevní plazmu přes investici za víc než 750 milionů korun nic nevyrobila.

Autorem článku je portál Info.cz.