Nejvíce stížností na průběh komunálních voleb přijal krajský soud v Ostravě

volby

volby Zdroj: ctk

Soudy v České republice dostaly v zákonné lhůtě přes 180 žalob na obecní volby, nejvíce jich přijal ostravský krajský soud. Soudy mají na vyřešení jednotlivých žalob 20 dnů. Objevila se nařčení z kupčení s hlasy i nečestného vedení kampaní.

Přestože pod ostravský krajský soud spadá spadá vedle Moravskoslezského kraje i Olomoucký a část Zlínského kraje, průběh voleb v těchto regionech napadlo rekordních 36 podnětů. Zhruba polovina směřovala na hlasování v Olomouckém kraji. „Jde o nejvyšší počet žalob na volby, které jsme přijali. Dosavadní rekord byl 30 žalob,“ řekl mluvčí ostravského soudu Dalibor Zecha.

Podle něj soud dostal přes datovou schránku ještě další dvě stížnosti související s volbami v Českém Těšíně na Karvinsku, dorazily ale minutu po zákonné lhůtě, proto se jimi soud nebude zabývat.

Před čtyřmi roky se volby opakovaly jen výjimečně

V těsném závěsu je v počtu stížností krajský soud v Ústí nad Labem. V zákonem dané lhůtě pro sbírání stížností na průběh voleb jich dorazilo 28. Pětadvacet žalob napadajících komunální volby dostal pro změnu pražský městský soud, který tak bude muset vyřešit stížnosti na hlasování do zastupitelstev Prahy 1, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 15, Kunratic, Zbraslavi, Zličína a na magistrát hlavního města.

Několik desítek stížností na komunální volby řešily soudy i před čtyřmi lety, opakování voleb ale nařídili jen v pěti obcích. Jedním z důvodů bylo nakupování hlasů voličů pro některé kandidující strany, které se letos podle zjištění nevládních organizací opakovalo znovu v severozápadních Čechách a na severní Moravě.

Starostovi prý uškodilo nařčení ze spolupráce s StB
Na volby ve Františkových Lázních podal žalobu současný starosta Ivo Mlátilík a jeho volební sdružení Frant. Lázně - sdružení místních. Nejvíce mu vadí nařčení ze spolupráce s StB. „Žaloba se týká zveřejnění nepravdivých údajů, že jsem byl konfidentem StB těsně před volbami tak, abych na ně už nemohl reagovat,“ řekl Mlátilík

Údajné kupčení s hlasy v Chomutově

Strany a hnutí v Chomutově chtějí opakování voleb kvůli údajnému kupčení s hlasy. Podnět podalo prostřednictvím svého lídra Daniela Černého, který se má stát novým primátorem, vítězné hnutí PRO Chomutov. Nové volby chce i TOP 09, která získala 4,95 procenta hlasů a do zastupitelstva se těsně nedostala.

Některé případy údajné korupce dokonce zachytili během voleb prostřednictvím skrytého nahrávacího zařízení lidé z nevládních organizací Oživení, Transparency International a Naši politici. Policie se podle krajské mluvčí Aleny Bartošové zabývá osmi případy údajného kupčení s hlasy.