Nejvyšší soud částečně vyhověl Bártovi, zachránila ho imunita

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Poslanec Vít Bárta nebude dále souzen za to, že spolustraníkům na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných nabídl výhodnou půjčku. Důvodem je poslanecká imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Imunita se ale nevztahuje na dva klíčové skutky, za které si Bárta nepravomocně vyslechl podmíněný trest, tedy na údajné podplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Sdělil to mluvčí soudu Petr Knötig.

Obvodní soud pro Prahu 5 v dubnu potrestal exministra dopravy a neformálního šéfa Věcí veřejných Bártu 18 měsíci vězení s třicetiměsíční zkušební dobou. Bárta se odvolal k Městskému soudu v Praze, o něco později se obrátil také na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Nejvyšší soud rozhodl, že část vytýkaného skutku, která se odehrála ve sněmovně, skutečně kryje poslanecká imunita.

Škárka a Kočí ale údajné bezúročné půjčky dostali jinde, konkrétně v restauraci Austria a v Bártově bytě. Tuto část verdiktu může proto nadále řešit justice v odvolacím řízení. „Bude tak na Městském soudu v Praze, aby posoudil zbylou část jednání obviněného,“ uvedl Knötig.

Pokud odvolací soud potvrdí Bártovi trest, musí z popisu skutkových okolností vyjmout tu část, která se týká jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných a která v původní žalobě ani nebyla obsažena; přidal ji tam až obvodní soud.

Bárta podle obžaloby dal Kočí a Škárkovi 500 tisíc a 170 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek převzal a část peněz také použil. Podle obvodního soudu navíc peníze vylákal od Bárty pod falešnou záminkou. Chtěl prý tehdejšího předsedu poslaneckého klubu VV diskreditovat.

Bárta vinu popíral. Tvrdil, že v případě Škárky a Kočí šlo o přátelské půjčky. Obvodní soud pro Prahu 5 ale dospěl k závěru, že i poskytování bezúročných půjček může být uplácením.