Některá ze jmen zájemců o post šéfa EGAP už jsou známa

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Zájemců o konkurz na šéfa Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) je více než dost. Poté, co ministerstvo financí zveřejnilo počet uchazečů, se začínají objevovat první jména.

Zájem o vedení pojišťovny EGAP jako první potvrdil Pavol Parízek, který pojišťovnu řídil od jejího založení v roce 1992 až do roku 2009. V současnosti poskytuje poradenství v oblasti financování vývozu, pojišťování a zajišťování platebních a úvěrových rizik spojených s obchodem v rámci sdružení nezávislých poradců s názvem PAK Consulting, které založil.

O vedení EGAP by stála rovněž Parízkova kolegyně z PAK Consulting Jana Ammerlaan. Ta od roku 2001 do 2010 pracovala v EGAP, a čtyři roky byla dokonce členkou představenstva.

Nabídku poslal i Karel Tlustý – dlouholetý šéf úseku řízení rizik České exportní banky a člen jejího nejužšího vedení. A také Milan Šimáček, který je dnes pověřený vedením EGAP, kde je přes dva roky.

Vzhledem k tomu, jaká atmosféra nyní panuje v kabinetu Petra Nečase, lze pochybovat, že nového kandidáta vybere instituce do prvního prosince. To je totiž nejzazší datum, o kterém se ve zveřejněných požadavcích na nové šéfy píše jako o předpokládaném nástupu do funkce.

Na pozici generálního ředitele EGAP se přihlásilo dvanáct zájemců.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku EuroEuro | E15