Nemáme co skrývat, říká po zásahu policie hejtmanka. Smlouvy jsou prý v pořádku

Jaroslava Pokorná Jermanová

Jaroslava Pokorná Jermanová Zdroj: Blesk:Robert Klejch

Jaroslava Pokorná Jermanová
Jaroslava Pokorná Jermanová
Jaroslava Pokorná Jermanová
4
Fotogalerie

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) je přesvědčena , že při uzavírání pracovních smluv s externisty nevznikla žádná pochybení. Reagovala tak na dnešní zásah policie na krajském úřadu kvůli těmto smlouvám. Pokorná Jermanová předpokládá, že toto potvrdí i policie. Kraj na základě prověřovaných smluv vyplatil za externí služby pět milionů korun ročně, uvádí server SeznamZprávy.cz.

"K dnešnímu zásahu v budově krajského úřadu musím říci, že jsem ráda, že úřad od počátku s policií úzce spolupracuje. Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena. Do mé kompetence personální záležitosti ani uzavírání smluv nespadají," uvedla Pokorná Jermanová.

Podle serveru SeznamZprávy.cz. zasahují policisté v souvislosti s případem také ve Středočeské vědecké knihovně Kladno. Vyjádření zástupců knihovny ČTK zjišťuje. Na dveřích visí cedule s nápisem: "Dnes je knihovna z technických důvodů pro veřejnost uzavřena. Děkujeme za pochopení."

S novináři dnes také mluvil ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Uvedl, že v souvislosti se zásahem policistů nebyl nikdo zadržen. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej k zásahu detektivů ČTK řekl, že policisté "provádí úkony trestního řízení", a též více informací nesdělil.

Středočeský kraj: Co potřebujete vědět před krajskými volbami >>>

Na zásah upozornil server SeznamZprávy.cz, který už dříve napsal, že kraj si najímal externisty na služby obvykle zajišťované úředníky. Hejtmanství to odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 do současnosti a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy s externisty v souladu s platnými normami.