Němeček: Nejsem zastáncem eutanazie, je to krok špatným směrem

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) není zastáncem eutanazie, tedy usmrcení člověka na jeho žádost. Řekl to v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi v souvislosti s případem v Lužické nemocnici v Rumburku. Tamní bývalá zdravotní sestra je podezřelá z vraždy sedmdesátileté těžce nemocné pacientky. Údajně ze soucitu jí tak chtěla pomoci od bolesti. V Česku je ale eutanazie nezákonná.

„Myslím si, že je to (eutanazie) prolomení nějaké hranice, která v naší civilizaci je. Lidský život je posvátný a takto bychom k němu měli přistupovat a koneckonců je to i v programovém prohlášení vlády,“ uvedl ministr.

Domnívá se spíš, že české zdravotnictví má velký dluh v paliativní péči, to znamená péči poskytované pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. Více by se podle něj měly podporovat hospice a podobná zařízení. Tam podle Němečka pacienti nevolají po eutanazii.

Radši podporu hospiců

„Myslím si, že bychom měli jít spíš tímto směrem. Podporovat opravdu tu medicínu, která umí tlumit potíže a bolesti. Myslím si, že eutanazie je krok špatným směrem,“ dodal ministr.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je přesvědčen, že rumburský případ byl úplně něčím jiným než eutanazií. „Byl to prostě v našem právním prostředí kriminální čin. Eutanazie, tam kde je povolena, probíhá úplně jinak,“ zdůraznil.

Podle něj je v medicíně detailní kontrola každého zdravotníka nemožná, lidé podle něj ale musejí mít kompetence a důvěru. „Nikdy nezajistíte stoprocentně, že nějaký vyšinutý jedinec cíleně se nebude snažit někoho poškodit nebo zabít,“ dodal Němeček s tím, že zatím informace o kauze pocházejí jen z médií a příběh může být nakonec jiný, než je prezentován.

BENELUX výjimkou

Eutanazii (z řeckého eu=dobrý a thanatos=smrt) zakazuje mezinárodní Úmluva o lidských právech a biomedicíně. Jen tři státy - Nizozemsko, Belgie a Lucembursko - možnost eutanazie legalizovaly. V některých dalších státech, například v Kanadě či ve Švýcarsku, platí tzv. asistovaná sebevražda, tedy sebevražda vykonaná s pomocí jiné osoby. V ČR se eutanazie trestá jako vražda, asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

V Česku se před lety pokusil prosadit zákon o dobrovolné pomoci k ukončení života právník a někdejší předseda už zaniklé Liberální reformní strany Milan Hamerský. Po prázdninách chce ale svůj návrh znovu donést k politikům. Serveru Aktuálně.cz řekl, že má napsané dvě verze, u první provede eutanazii lékař a u druhé je eutanazie bez lékařů, kdy nemocný přijede do kliniky, kde mu namíchají koktejl, který sám vypije.

Němeček lepí díry ve zdravotnictví