Němeček: Protikuřácký zákon nakonec projde, ale bude to trvat měsíce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) věří, že "opravnou zkoušku" při schvalování protikuřáckého zákona Poslanecká sněmovna zvládne. Odhaduje ale, že projednávání bude trvat měsíce, nikoliv týdny. Snahu o schválení návrhu v prvním čtení, tedy ve lhůtě do 90 dnů, dnes ve Sněmovně pravděpodobně zablokují poslanecké kluby ODS a TOP 09.

Poslanci budou návrh, který ministerstvo zdravotnictví označuje za zákon na ochranu nekuřáků, projednávat podruhé. V květnu nebyl schválen, protože ho nepodpořili někteří poslanci ANO. Vadila jim možnost zavedení kuřáren v restauracích, kterou prosadil poslanec Marek Benda (ODS). Vládní partneři si stěžovali na opakované porušení koaliční smlouvy ze strany hnutí a hovořili o podlehnutí tabákové lobby.

Po koaličním jednání vláda vzápětí jednomyslně schválila návrh se zapracováním přijatých pozměňovacích návrhů kromě toho o kuřárnách v restauracích. Pro tento Bendův návrh, který napoprvé podpořili někteří poslanci ČSSD, by tentokrát neměl žádný sociálnědemokratický poslanec hlasovat.

Němeček: Havárie v ANO nenastane

Ministr věří, že zákon na druhý pokus schválen bude. „Byl jsem ujištěn, že havárie v rámci klubu hnutí ANO se už nestane. Klub ANO to vyhodnotil jako věc, která by se neměla opakovat,“ řekl. Věří, že k podpoře přispěje i tlak veřejnosti.

Řada poslanců se chystá znovu přijít s pozměňovacími návrhy. Předloha bude muset pravděpodobně opět absolvovat kompletní proceduru ve Sněmovně. I když Němeček doufá ve zkrácení lhůt pro diskusi, nemyslí si, že by projednání bylo rychlé. „Myslím si, že to bude v řádu měsíců, nikoliv týdnů,“ poznamenal.

Vládní návrh obsahuje zákaz kouření cigaret či doutníků v restauracích, ale také možnost kouřit tam vodní dýmky a elektronické cigarety. Zakazuje kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření.

Zákon také upravuje zacházení s alkoholem. Původní návrh umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodej a podávání alkoholických nápojů do 4,3 procenta objemového alkoholu, tedy piva. Poslanci normu zmírnili a povolení rozšířili i na víno. Lihoviny lze prodávat jen na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci. Příležitostný prodej alkoholu původně navržený jen pro výroční trhy je po hlasování poslanců možný na jakémkoli trhu, tedy například i tzv. bleším.

Oproti původnímu znění se v upraveném návrhu také umožňuje prodej a podávání alkoholických nápojů i v dopravních prostředcích pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.