Němeček varuje před „nemravnými zisky“ farmaceutických firem. Ceny léků se musí snížit, tvrdí

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
4
Fotogalerie

Bez snížení cen léků může mít Česká republika problém zajistit dostupnost cílené biologické léčby pro pacienty s rakovinou a dalšími vážnými nemocemi. Uvedl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ministerstvo se tak přihlásilo k pozměňovacímu návrhu, který k zákonu o léčivech ve sněmovně předložil poslanec Rostislav Vyzula (ANO). Při příchodu konkurence po vypršení patentu nového léku by se podle návrhu snižovala jejich regulovaná cena více než dnes. Místo o 15 procent by u biologických léčiv klesla o 30 procent, u ostatních léků místo 32 procent o 40 procent.

„Pevně věřím, že se nenajde poslanec ve sněmovně, který by hlasoval pro to, aby farmaceutické firmy měly na těchto život zachraňujících lécích neodpovídající zisky,“ řekl Němeček. „Situace, kdy by kvůli nemravným ziskům farmaceutických firem byla ohrožena dostupnost potřebných léků pro pacienty s vážným onemocněním, je pro mě nepřijatelná,“ dodal.

Zástupci výrobců léků už dříve varovali, že by přijetí návrhu zhoršilo dostupnost léků a pestrost jejich nabídky na českém trhu. Kvůli nízké ceně by sem výrobci své léky nemuseli uvádět. Anebo je uvedou se zpožděním, aby si nepoškodili ceny v jiných zemích.

Němečkovou vyjádření o nemravných ziscích považují zástupci firem za skandální a populistické. „Výrobci léků své zisky investují do extrémně drahého vývoje léků, které následně zachraňují životy miliónů lidí. Pokud pan ministr zdravotnictví označuje zisky výrobců za nemravné, znevažuje prostředky a úsilí, které vývoj nových léků stojí,“ říká Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Návrh na snížení cen podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Za péči ve specializovaných centrech, kde se biologické léky podávají, vydá pro zhruba 30 tisíc pacientů letos 9,3 miliardy korun. „Nárůst vydávaných prostředků na léčbu ve specializovaných centrech je obrovský, letos 15 procent. Žádný jiný segment neroste tak rychle,“ říká náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Honěk.

Podle ministerstva zdravotnictví přinese novela během tří let úsporu 1,5 miliardy korun, které budou moci být vydány na péči pro další pacienty.

Jenže pokud výrobci odloží kvůli nízké ceně vstup levnějších přípravků, které přichází po vypršení patentu originálního léku, na náš trh, výdaje neklesnou. „Návrh svým bezhlavým tlakem na ceny životně důležitých léků paradoxně může připravit stát o možnost ušetřit na biologické léčbě takřka jednu miliardu korun v průběhu dvou let,“ uvádí Mátl.

Nově diagnostikovaných pacientů s onkologickým onemocněním přibývá každoročně o dvě procenta, celkový počet žijících pacientů s rakovinou díky léčbě přibývá meziročně dokonce o čtyři procenta. Na moderní cílené biologické léčbě je rok od roku o 10 až 12 procent pacientů více.

„Cena za úspěch je, že se o tyto pacienty musí zdravotnictví dlouhodobě postarat,“ uvádí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Jsme národ, který stárne a pacientů bude dál přibývat,“ dodává.

Snížení cen se nemá týkat jen cílené biologické léčby, ale i ostatních léků. I tam by při příchodu konkurence měla regulovaná cena klesat více. Ceny v Česku jsou přitom jedny z nejnižších v Evropě.