Německo prodá přebytečné stíhačky, zájem prý mají i Češi

Eurofighter Typhoon německé Luftwaffe

Eurofighter Typhoon německé Luftwaffe Zdroj: wikimedia.org

Česká republika má zájem o koupi starších stíhaček Eurofighter Typhoon z výzbroje německého letectva. Uvedl to deník Financial Times Deutschland (FTD) s tím, že s nákupem koketují i další státy v čele s Bulharskem. Armáda informace listu popírá.

Jak napsaly FTD, o mnohamiliardový obchod usilují i Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Rumunsko. Jako první by o nákupu několika kusů měl na konci ledna v Berlíně jednat bulharský premiér Bojko Borisov.

České ministerstvo obrany informace německého listu popřelo. „Vláda zatím nerozhodla o dalším postupu při budoucím zajištění ochrany českého vzdušného prostoru. Až do rozhodnutí vlády ministerstvo obrany v této věci nečiní a nebude činit žádné kroky,“ vysvětlil pro ČTK mluvčí úřadu Jan Pejšek.

Podle FTD Německo nabízí „téměř nové letouny“. Nyní má Německo ve výzbroji stovku eurofighterů, do roku 2017 by jejich počet měl vzrůst na 180. Do budoucna ale ministerstvo obrany podle deníků počítá jen se 140 stíhačkami, zbytek by měl být na prodej.

Evropský koncern EADS, který Eurofighter vyrábí, má díky současným objednávkám naplněné kapacity do roku 2017. Nedávno to alespoň prohlásil šéf společnosti Cassidia Stefan Zoller, jehož firma pro EADS vyrábí některé komponenty. Konsorcium nyní čeká na rozhodnutí Indie, která chce nakoupit 126 letounů v hodnotě deseti miliard dolarů. Konkurenci pro Eurofighter Typhoon zde představuje francouzská stíhačka Rafale.

Cena nového eurofighteru se pohybuje podle výbavy mezi 60 a 80 miliony eur. V minulosti koupilo starší stíhačky EADS například Rakousko, které za 15 strojů dalo 1,54 miliardy eur. Cena v zemi vyvolala pochybnosti o výhodnosti celého obchodu. Starších eurofighterů se zbavuje i Itálie, Rumunsku nabídla 24 strojů za miliardu eur.

Česko musí budoucnost českého stíhacího letectva vyřešit do roku 2015, kdy končí pronájem letounů Saab Jas-39 Gripen od Švédska. Podle premiéra Petra Nečase prodloužení této smlouvy nepřipadá v úvahu a bude tedy nezbytné vypsat nový tendr. Ministerstvo obrany už předloni vyzvalo výrobce k předložení předběžných nabídek.

Podle dřívějších informací týdeníků Ekonom zájem zatím projevilo konsorcium BAE Systems/Saab a americký Lockheed Martin. Účast ve výběrovém řízení zvažuje i EADS, který by česku nabídl použité italské eurofightery. Britsko-švédský koncern se bude soutěže smět zúčastnit jen v případě, že Británie a Švédsko poskytnou Česku veškeré údaje, které mají o korupci při pronájmu gripenů.