Nerudová kandiduje do europarlamentu za STAN. Rakušan věří v silnou kandidátku lidí

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Danuše Nerudová, která se letos neúspěšně ucházela o prezidentský post, se rozhodla kandidovat do europarlamentu za STAN. Uchází se o nominaci do čela kandidátky, uvedla na sociální síti X. 

„Čekají nás volby, které ovlivní budoucnost nás i Evropy. Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu,“ uvedla. Nerudová popsala v příspěvku, že kandiduje, protože se populisté snaží opět zmocnit „naší země“. Jejím úkolem je proti tomu bojovat. 

„Oceňuji, že profesorka Danuše Nerudová chce pomoct spojovat liberální proevropské demokratické síly. Její rozhodnutí ucházet se o nominaci na kandidátku za STAN mě osobně moc těší,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan na X

„Evropská unie není ideální. Je ale na čase přestat jen odmítat věci co nechceme, a jasně a nahlas říct, jakou Evropskou unii chceme,“ dodala Nerudová. Věnovat se chce prý zvládnutí klimatické změny, reformě vzdělávacího systému či přeměně Česka v moderní ekonomiku, popsala v příspěvku. Nakonec se stejně, jako v prezidentských volbách, obrátila na mladou generaci, kterou požádala o podporu. 

Uvedla také, že v posledních týdnech vyjednávala s několika politickými stranami. Nejvíce společných témat našla se STAN, a tak se rozhodla kandidovat za ně. 

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová získala v prezidentských volbách 13,9 procenta hlasů a volilo ji přes 777 tisíc lidí. Před druhým kolem podpořila pozdějšího vítěze voleb Petra Pavla. Dnes uvedla, že díky nevídané vlně nadšení se podařilo zabránit zvolení Andreje Babiše (ANO) prezidentem. „Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit,“ dodala.

O kandidatuře Nerudová intenzivně vyjednávala s více politickými subjekty, napsala. „S jediným cílem - najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří,“ uvedla. Doplnila, že se STAN má společnou řadu témat, například ochranu přírody, podporu venkova, ale i rovná práva pro všechny.

Kandidátka STAN v eurovolbách v příštím roce by měla nést označení Starostové a osobnosti pro Evropu. Listinu skládá Farský, který serveru iRozhlas.cz řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři „osobnosti“, v druhé desítce pak šest Starostů.