Nezaměstnanost přestala klesat. Za prosinec stoupla na 3,5 procenta

Nezaměstnanost stoupla.

Nezaměstnanost stoupla. Zdroj: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku na konci loňského roku stoupla na 3,5 procenta, to je o dvě desetiny procentního bodu více než v listopadu. O práci se ucházelo 258 173 lidí, zhruba o 12 600 více než o měsíc dříve. Současně mírně ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé nabízeli 343 148. Jejich nabídka tak byla dál vyšší než počet uchazečů. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, informoval v pondělí Úřad práce ČR. Analytici zveřejněný nárůst nezaměstnanosti očekávali.

Až do prosince nezaměstnanost loni od března víceméně klesala. Podle pracovního úřadu situace na pracovním trhu v prosinci ale odpovídala dlouhodobému stavu, ročnímu období a běžnému vývoji na konci, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. Ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon uvedl, že s příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství nebo ve stavebnictví a do evidence se hlásí větší počet lidí, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost.

Nezaměstnanost během celého loňského roku pak podle ředitele kopírovala klasickou vývojovou křivku, která zohledňuje sezonní vlivy.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

"Na rozdíl od roku 2020 byla navzdory trvající epidemické situaci a přijímaným bezpečnostním opatřením příznivější. Proti stejnému období prosince předchozího roku došlo k poklesu počtu nezaměstnaných, a naopak meziročně vzrostl počet volných pracovních míst," uvedl ředitel. V meziročním srovnání byla prosincová nezaměstnanost o 0,5 bodu nižší, uchazečů o práci meziročně ubylo o téměř 34 tisíc. Nabídka volných míst, které zaměstnavatelé přes úřady práce nabízeli, byla meziročně vyšší o necelých 24.600, naopak meziměsíčně o téměř 1700 nižší.

Mezi regiony byla v prosinci nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji, kde shodně dosáhla 5,1 procenta. Následoval Karlovarský kraj s 4,2 procenta. Podle úřadu práce měly tyto regiony nejvyšší podíl nezaměstnaných i v prosinci 2020, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, na konci loňského roku tam činila 2,4 procenta.

Na úrovni okresů nejnižší nezaměstnanost vykázal v prosinci okres Praha-východ, a to 1,3 procenta. Jen o něco vyšší, 1,7 procenta, byla v okresech Praha-západ, Rychnov nad Kněžnou a Benešov. Na druhé straně žebříčku skončilo Karvinsko s nezaměstnaností 8,5 procenta. Přes šest procent se dostala nezaměstnanost i v okresech Bruntál a Most.

V evidenci úřadů práce byli nejčastěji uchazeči s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním, a průměrný věk nezaměstnaných byl v prosinci 43,5 roku, zatímco loni to bylo 42,6 roku. Tři čtvrtiny volných míst, které evidují pracovní úřady, jsou přitom určeny právě uchazečům se základním či nižším vzděláním a většina je vhodná i pro cizince. Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě nebo řidiče nákladních automobilů a uklízeče. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze, kde úřad práce evidoval ke konci roku 88.785 volných pozic, a ve Středočeském kraji s 62441 volnými místy.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v prosinci 82281 lidí, což bylo téměř 32 procent všech uchazečů o zaměstnání. V průměru to bylo 9232 korun měsíčně.