Nezaměstnanost v Česku mírně vzrostla, stále ale zůstává pod třemi procenty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vacková Anna/E15 / E15

ilustrační foto
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 2,7 procenta z červnových 2,6 procenta, jde o letošní druhý nárůst nezaměstnanosti. Kromě ledna totiž nezaměstnanost v dalších měsících klesala a v červnu stagnovala. V červenci bylo bez práce zhruba o 9400 lidí více než v červnu, a to 205.120 lidí, což je ale nejnižší červencová hodnota od roku 1996. Přibylo i volných pracovních míst, jejich počet nadále převyšuje počet uchazečů o práci. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Loni v červenci činila nezaměstnanost 3,1 procenta.

"Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, příchod hlavní vlny ale čekáme v září, dodala.

Analytici podobný vývoj očekávali, také podle nich nejde o dramatickou změnu, ale jen o sezonní výkyv kvůli příchodu absolventů na trh práce.

Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci července stejně jako v červnu v Pardubickém kraji a Jihočeském kraji, činila shodně 1,9 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla nadále v Moravskoslezském kraji, kde proti červnu stoupla o desetinu procentního bodu na 4,3 procenta.

Z okresů byla v červenci nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ a na Jindřichohradecku, shodně 1,2 procenta. Následoval okres Rychnov nad Kněžnou (1,3), Pelhřimov (1,4) a Praha-západ (1,5). Naopak nejvyšší nezaměstnanost mělo nadále Karvinsko s 6,7 procenta.

Volných pracovních míst v červenci evidoval úřad práce 346.563, což je o 4053 více než v červnu a o 36.567 více než před rokem. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze, ve Středočeském, v Plzeňském, Jihomoravském a Pardubickém kraji. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (5,5), Sokolov (2,7) a Ústí nad Labem (2,4).

Podle Kateřiny Sadílkové mají zaměstnavatelé stále zájem o sezonní pracovníky a pracovníky na dělnických pozicích. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. "V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání," uvedl úřad práce.