Nezaměstnanost v květnu opět klesla, pracovní trh zvládl pojmout i desítky tisíc Ukrajinců

Pracovní veletrh pro ukrajinské uprchlíky v Brně

Pracovní veletrh pro ukrajinské uprchlíky v Brně Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu o další desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. V evidenci úřadů práce je 235 468 uchazečů o zaměstnání, o 8190 méně než v dubnu, méně je ale i volných pracovníh míst, vyplývá z údajů Úřadu práce.

Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě, uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. „S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ dodal.

Pracovní trh také bez potíží absorboval uprchlíky z Ukrajiny, ke konci května v Česku pracovalo 56 388 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce z nich v Plzeňském a Středočeském kraji a v Praze. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě, v dopravě, případně si našli sezonní práci.

Sezonní činnosti poběží podle Najmona také v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat. „Vše se ale také bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny a v neposlední řadě dopadů energetické krize na zaměstnavatele,“ podotkl.

Zaměstnavatelé mají nyní zájem hlavně o stavební a montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, řidiče nákladních aut a tahačů, uklízeče a kuchaře. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze.