Nezaměstnanost v únoru stagnovala, roste zájem o rekvalifikační kurzy

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15 / Jan Juhaniak

Míra nezaměstnanosti v Česku v únoru stagnovala na lednových čtyřech procentech. Lidí bez práce bylo na konci února 296 tisíc, což bylo o 561 více než v předchozím měsíci. Počet volných míst meziměsíčně mírně stoupl, vyplývá z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v únoru byla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu nižší.

„Míra registrované nezaměstnanosti se po lednovém nárůstu stabilizovala. Již třetí měsíc po sobě převyšuje počet uchazečů o zaměstnání v naší evidenci počet evidovaných volných pracovních míst,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

V únoru se již podle Úřadu práce neprojevuje dopad ukončení sezonních prací či pracovních poměrů na dobu určitou, což bylo důvodem růstu počtu uchazečů o zaměstnání v lednu. Na druhou stranu v únoru ještě nedochází k poklesu nezaměstnanosti kvůli zahájení sezonních prací. Počet uchazečů o práci je tak již třetí měsíc v řadě vyšší než počet volných pracovnách míst. 

„Roste počet zájemců o rekvalifikační a vzdělávací kurzy digitálních kompetencí. Lidé si začínají uvědomovat, že se trh práce dynamicky mění a že se ve vlastním zájmu musí průběžně vzdělávat a získávat nové kompetence,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Už třetina ekonomicky aktivních dospělých je dnes podle úřadu práce výrazně otevřena průběžnému doplňování své kvalifikace neb i úplné změně oboru. „Do určité míry jde o poznanou nutnost, k čemuž notně přispěly také otřesy v období pandemie, během níž řada lidí v segmentech nejvíce zasažených omezeními provozu musela chtě nechtě přejít k jiným typům činností,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti Alma Career.

Analytik ČSOB Dominik Rusinko očekává, že míra nězaměstnanosti letos v průměru nad čtyřmi procenty zůstane, půjde o opožděnou reakci na stagnující hospodářský růst. „Nemělo by se jednat o masivní propuštění napříč ekonomikou, ale zasaženy budou spíše jednotlivé průmyslové sektory, které jsou pod zvláště citelným tlakem slabé zahraniční poptávky," uvedl. Ta brzdí nejen průmysl, ale i stavebnictví.