Nezaměstnanost zůstává u dna. Recese je pryč, říkají náboráři

Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Praha 2

Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Praha 2 Zdroj: E15 Dominik Kučera

Dubnová míra nezaměstnanosti meziročně stoupla na 3,6 procenta z loňských 3,3 procenta. I tak ale zůstává mimořádně nízko, ve srovnání se státy Evropské unie je ze všech nejnižší, uvádí Úřad práce

Meziměsíčně nezaměstnanost mírně klesla. Podle březnových dat je navíc nezaměstnanost v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie, vyplývá z dat statistického úřadu Eurostat. „Čísla ukazují, že z hlediska nezaměstnanosti je optimistický i výhled do budoucna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Do evidence úřadů práce se v uplynulém měsíci přihlásilo 31 800 lidí, naopak 43 600 lidí z evidence odešlo. To je podle úřadu práce nejvyšší dubnový údaj za poslední čtyři roky.

„Vývoj nezaměstnanosti potvrzuje, že recese v české ekonomice byla pouze krátká a velmi mělká. České firmy dokázaly vstřebat všechny šoky z posledních let, vysoké ceny energií ani inflace je nepoložily,“ uvedla Andrea Linhartová Palánová, expertka PwC na řízení lidských zdrojů. „Podzimní rozhodnutí drtivé většiny firem, že v době nejistoty nebudou propouštět, se tak ukázalo jako správné a prozřetelné,“ dodala.

„Dubnová míra nezaměstnanosti poklesla díky postupnému zlepšování ekonomické situace a zvyšující se chuti firem k náboru,“ uvedl také Martin Jánský, generální ředitel personální agentury Randstad Česká republika.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozorňuje, že v dubnu na pracovním trhu došlo k neobvykle velkým pohybům. Zatímco řada podniků systematicky doplňuje stavy kmenových zaměstnanců, některé firmy propouštějí. „Nízká nezaměstnanost bude vyvolávat zvýšený tlak na růst mezd, což může komplikovat snahy ČNB a vlády o zkrocení inflace,“ dodal.

Bez práce byli nejčastěji uchazeči s nižším vzděláním, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.