Nezpůsobili jsme finanční škodu, hodnotí Agrofert kauzu Agrotec

Sídlo Agrofertu

Sídlo Agrofertu Zdroj: E15

Nanejvýš administrativní chyba. Tak hodnotí holding Agrofert roli své firmy Agrotec v kauze údajných manipulací se zakázkami České pošty v dnešním prohlášení. Zaměstnanci společnosti patřící ministrovi financí Andreji Babišovi nezpůsobili žádnou škodu, protože si je Česká pošta v inkriminovaných výběrových řízeních nikdy nevybrala. Agrofert navíc chce po žalobci vyšetření úniku informací do médií.

„Mediální kampaň z hlediska jejího načasování tak lze považovat za nepřímý nástroj, jehož smyslem je působit na nestrannost rozhodujícího státního zástupce,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka v tiskovém prohlášení na stránkách firmy. „Trestní stíhání společnosti Agrotec a jeho zaměstnanců je mediálně politizováno a personálně spojováno s vedoucími představiteli hnutí ANO.“

Případ je podle Hanzelky podáván „ve zcela nepatřičných politických souvislostech“. Vrcholní představitelé skupiny Agrofert prý nemůžou nést odpovědnost „za neúmyslné formální pochybení řadových zaměstnanců při administraci veřejných zakázek,“ uvedl mluvčí. Zdůraznil, že o věci dosud nerozhodl nezávislý soud a je třeba v plném rozsahu ctít presumpci neviny.

Kauzu posuzují žalobci

Policie nedávno navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v kauze manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje právě i hustopečský Agrotec. Kauzu nyní posuzují žalobci, kteří rozhodnou o tom, zda ji pošlou k soudu.

Mělo se jednat o manipulaci veřejných zakázek malého rozsahu, včetně zrušené podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy. Tu podle výjádření Agrofertu zrušila z jiného důvodu, než který uvádí obhajoba. Mezi obviněnými fyzickými osobami podle informací médií jsou například zaměstnanci České pošty, stavebních společností a Agrotecu. Obviněné osoby i firmy jsou podezřelé ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení.

Ve vedení firmy Agrotec působil Jaroslav Faltýnek, který je nyní mimo jiné prvním místopředsedou Babišova hnutí ANO. Podle serveru Neovlivní.cz spadá jedna podezřelá zakázka do doby, kdy ve firmě šéfoval. „Ctím presumpci neviny. Zároveň nebudu v průběhu trestního řízení dělat závěry o vině či nevině těch lidí. Ať posoudí celý případ nezávislý soud,“ uvedl již dříve Faltýnek.

Pavel Páral: Konec Mirka Dušína. Kauza Agrotec může zatřást koalicí