Nové body za léčbu už odpovídají praxi

Ministerstvo zdravotnictví vypustilo k připomínkám nový Seznam zdravotních výkonů, který se ve spolupráci se zástupci lékařů, sester, nemocnic, zdravotních pojišťoven i pacientů připravoval od roku 2010. Platit by měl od příštího roku. „Kultivaci seznamu jsme podporovali a spolupracovali na ní. Podařilo se nám vybojovat některé kompetence navíc,“ věří Petr Šonka ze Sdružení praktických lékařů.

Pacienti například už nebudou muset vyhledávat specialistu, usoudíli jejich lékař, že je třeba monitorovat jejich krevní tlak po čtyřiadvacet hodin. U praktického lékaře budou moci lidé podstoupit i další specializované vyšetření, jež má odhalit, zda se u nich nerozvíjí nedokrvování dolních končetin. „Včasná intervence předejde komplikacím. Teď už jenom doufáme, že i po připomínkách nám tyto kompetence zůstanou,“ vysvětluje Šonka.

Seznam, který jednotlivým výkonům přiřazuje počty bodů a je tak základním podkladem pro ocenění zdravotních služeb, nebyl zásadně upravován od roku 1997. Revizemi dosud prošlo 70 procent všech zdravotnických úkonů, chirurgické odbornosti ještě nebyly dokončeny. Bodové hodnoty zdravotních výkonů by nyní měly odpovídat reálně vynaloženému času a nákladům na materiál. Například screening rakoviny tlustého střeva ztratil zhruba pětinu bodů, protože se v uplynulých letech zlevnil materiál. Podobně šly s body dolů i laboratorní testy.

Lékařské společnosti se zásahy souhlasily, protože ministerstvo slíbilo, že bude platit princip, kdy za jeden bod budou zdravotní pojišťovny hradit jednu korunu. Nyní se používají různé ceny. Třeba laboratoře letos dostávají za bod jen sedmdesát haléřů. „Jsme ve velkém napětí, zda bude slib dodržen,“ zdůrazňuje šéf sdružení privátních laboratoří Privalab Jaroslav Loucký. Zatím si totiž nikdo netroufá odhadnout, jaký budou mít nové bodové hodnoty dopad na výši úhrad v jednotlivých medicínských segmentech.