Novela o veřejných zakázkách by mohla začít platit v únoru

Úplatek, korupce

Úplatek, korupce

Novela zákona o veřejných zakázkách, která má více zprůhlednit jejich zadávání, by mohla začít platit od února či března. Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby zákon prošel legislativním procesem do konce roku. Na konferenci o veřejných zakázkách to dnes novinářům řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

„Bude to záviset na tom, jestli zákon projde Senátem, nebo nám ho Senát vrátí zpátky,“ uvedl Jankovský. Návrh prošel prvním čtením ve sněmovně začátkem června. Před druhým a následně třetím čtením, které ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) očekává koncem října, budou o materiálu ještě jednat sněmovní výbory. Poslanci mohou v současnosti až do 3. října podávat k návrhu pozměňovací návrhy. Podle náměstka MMR Jana Sixty jich zatím zákonodárci podali okolo tří desítek.

Protikorupční organizace Transparency International vyzvala začátkem září poslance, aby návrh nepřepisovali a nechali jej tak, jak ho schválila vláda. Ředitel organizace David Ondráčka se obává, že pozměňovací návrhy mohou novelu oslabit, zvlášť v případě pravidel pro zveřejňování zakázek menšího rozsahu či limitů pro povinné vypsání zakázky.

Novela zavádí pojem významné VZ či snižuje limit pro povinné pro vypsání tendru

Novela má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby soutěž vyhrál předem vybraný zájemce. Norma rovněž zavádí pojem významné veřejné zakázky, u nichž bude přísnější režim zpracování. Na úrovni státu je bude schvalovat vláda, na úrovni samospráv zastupitelstvo.

Limit pro povinné vypsání veřejné zakázky se má od roku 2014 snížit na jednotnou hranici milion korun. Nově bude povinné zveřejňovat informace o konečné ceně veřejné zakázky. Zákon uloží také zveřejnit všechny smlouvy na částky přesahující půl milionu korun, jejich změny a dodatky. Zadavatelé budou mít zároveň povinnost uchovávat dokumentaci o veřejných zakázkách po dobu deseti let.

Zadavatelé už nebudou smět klást podmínky na firmy podle jejich obratu i dalších finančních údajů. Nabídky bude nově hodnotit panel expertů, kteří budou vedeni pod ministerstvem pro místní rozvoj. Zákon též nově stanovuje povinnost zrušit zadávací řízení při nedostatečné soutěži.