Nový zákon o veřejných zakázkách bude v roce 2016. O něco zpřísní

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (v pozadí náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (v pozadí náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký) Zdroj: ctk

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s tím, že nový zákon o veřejných zakázkách bude platit od ledna, nejpozději dubna 2016. Zákon vychází ze směrnic EU, které byly schváleny letos v dubnu. Směrnice například zavádí elektronické podávání nabídek a rozšiřuje hodnoticí kritéria.

V lednu by podle náměstka ministryně pro místní rozvoj Ondřeje Votruby mělo MMR přeložit k připomínkám paragrafované znění zákona. V dubnu by měl být materiál odeslán vládě, která by jej měla schválit v červnu 2015. Následně by měla zákon schválit Poslanecká sněmovna.

„Chceme platnost od ledna 2016, nejpozději od dubna 2016. Velmi pravděpodobně náš cíl bude splněn,“ uvedl Votruba.

Ředitel Odboru práva veřejných zakázek a koncesí MMR Vlastimil Fidler dodal, že nový zákon nebude jen prostým přepisem směrnice, ale v některých ohledech bude přísnější. Směrnice EU zavádí nově například zásadu přiměřenosti u veřejných zakázek, podávání nabídek elektronicky i nové druhy zadávacího řízení. „Navíc norma tlačí zadavatele k tomu, aby rozdělovali zakázky na části a umožnili i vstup menších podniků,“ uvedl Fidler.

Směrnice EU požaduje zadávací dokumentaci i na internetu, což již Česko zavedlo před dvěma roky. EU dále rozšiřuje hodnoticí kritéria u zakázek. „Směrnice například nutí zadavatele k tomu, aby zvažovali, co je ekonomická výhodnost. Zároveň nutí do toho, aby se zadavatelé zamýšleli nad náklady celého životního cyklu zakázky, tedy i provozu,“ uvedl Fidler.

Novela před schvalováním

Problém podle něj MMR vidí v tom, že by zadavatelé měli posuzovat, zda nabídka splňuje povinnosti v oblasti sociálního a pracovního práva nebo práva životního prostředí. „Je tady zřetelná tendence na zadavatele přenášet další povinnosti,“ uvedl Fidler.

V Poslanecké sněmovně je nyní před schvalováním novela zákona o veřejných zakázkách, která rozšiřuje hodnoticí kritéria. Zákon byl kritizován kvůli tomu, že se vítězové veřejných zakázek vybírali jen podle nabízené ceny, a ne dalších kritérií.