NSZ zamítlo stížnosti v olomoucké kauze, stíhání pokračuje

Hejtman Jiří Rozbořil

Hejtman Jiří Rozbořil Zdroj: CTK

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti všech čtyř obviněných v údajné olomoucké korupční kauze. Podle NSZ je zahájení jejich trestního stíhání zákonné a odůvodněné, řekl mluvčí Petr Malý. Podle žalobců z olomouckého vrchního státního zastupitelství jde o jedno z klíčových rozhodnutí. V kauze je obviněn podnikatel Ivan Kyselý, dva vysoce postavení olomoučtí policisté a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). O jejich vině tak rozhodne až soud.

Podle žalobců z vrchního státního zastupitelství je to jedno z klíčových rozhodnutí v přípravném řízení, které definitivně vymezí předmět trestního stíhání, řekl státní zástupce Petr Šereda. Obhájce hejtmana Rozbořila Petr Konečný řekl, že rozhodnutí pro ně není překvapením. Nyní se chystají obrátit na Ústavní soud.

Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Olomoucký hejtman Rozbořil čelí obvinění z podplácení.

Všichni čtyři muži jsou nyní již stíháni na svobodě, Kyselý byl z vazby propuštěn ve středu, policisté dnes. U hejtmana jako jediného vazba navržena nebyla. Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky a údajného ovlivňování trestních kauz.

Drby a „mafiáni“ z hospody. Co zaznamenaly odposlechy v olomoucké kauze