O vyslání armádních speciálů by nově mohl rozhodovat pouze ministr obrany

Český armádní speciál

Český armádní speciál

Česká humanitární pomoc by se v případě zahraničních katastrof měla dostat do postižených oblastí rychleji, a to díky novým pravidlům o využití armádní letky. Namísto vlády jako sboru by napříště měl o většině takových cest rozhodovat ministr obrany na základě žádosti ministra zahraničí. Zkrátí se tak zdlouhavý proces schvalování. Novela reaguje na právní úpravu v oblasti poskytování státní humanitární pomoci do zahraničí z loňského roku.

Novela zákona o ozbrojených silách, kterou ve středu projedná vláda, upravuje také podmínky využití volné kapacity letectva pro nevládní humanitární organizace - tedy k přepravě jejich lidí a materiálu do postižených oblastí. Řeší i otázku, kdo má lety platit.

„Hlavním cílem je včas, koordinovaně, a tím i efektivně čelit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnit utrpení a obnovit základní životní podmínky lidí po vzniku mimořádných událostí, jakož i zmírnit dlouhodobě trvající následky mimořádných událostí a předcházet jejich vzniku a negativním následkům,“ uvádí předkládací zpráva.

„V zájmu včasného poskytnutí takovéto humanitární pomoci se navrhuje, aby o poskytnutí vojenské letecké dopravy nebo přepravy z těchto důvodů rozhodl ministr obrany na žádost ministra zahraničních věcí nebo na žádost ministra vnitra. Tímto postupem bude zabezpečena včasnost poskytnutí humanitární pomoci a koordinace jejího poskytování,“ stojí v předloze.

Lety by mělo hradit ministerstvo zahraničních věcí z peněz určených pro humanitární účely. Vracet by se jimi mohli vedle zraněných také obyvatelé Česka, kteří by se ne z vlastní viny nemohli z postižených zemí jinak dostat. Novela má také umožnit na náklady žadatele vypravit za podmínky volné kapacity letectva do postižených zemí diplomaty a další nezbytný personál a materiální vybavení tamních zastupitelských úřadů.

Lety, které nevyplývají ze zákona o zahraniční pomoci, zaplatí let žadatel

Až na výsledku zasedání vlády a také dobrozdání ministra financí by mělo záviset, zda armáda zajistí dopravu osob z humanitárních důvodů nebo převeze letadlem humanitární či leteckou pomoc, která nevyplývá ze zákona o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci. Nerozhodne-li vláda jinak, let zaplatí ten, v jehož zájmu se cesta uskuteční.

To má platit i pro případy, kdy armáda přepravuje skupiny sportovců nebo umělců reprezentujících v zahraničí. Ministerstvo kultury v této souvislosti podle materiálů zveřejněných na vládním webu upozornilo, že „tato skutečnost by mohla negativně ovlivnit reprezentaci Česka na poli kultury v zahraničí“. Podle ministerstva obrany to nicméně odpovídá požadavku na hospodaření s veřejnými prostředky.